DOWODY W ALGEBRZE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

DOWODY W ALGEBRZE

Post autor: mtworek98 »

Uzasadnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych przy dzieleniu przez 12 daje resztę 11.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: DOWODY W ALGEBRZE

Post autor: radagast »

mtworek98 pisze:Uzasadnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych przy dzieleniu przez 12 daje resztę 11.
\(2n-1,2n+1,2n+3\) - kolejne liczby nieparzyste
\(\left( 2n-1\right) ^2,\left( 2n+1\right) ^2,\left( 2n+3\right) ^2\) -kwadraty trzech kolejnych liczb nieparzystych
\(\left( 2n-1\right) ^2+\left( 2n+1\right) ^2+\left( 2n+3\right) ^2\) -suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych
teraz policzmy: \(\left( 2n-1\right) ^2+\left( 2n+1\right) ^2+\left( 2n+3\right) ^2=4n^2-4n+1+4n^2+4n+1+4n^2+12n+9=\\
12n^2+11\)
ODPOWIEDZ