ile jest liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

ile jest liczb

Post autor: angela128 »

Ile jest liczb piętnastocyfrowych, w których suma cyfr jest równa 3
mint18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 29 sty 2017, 01:11
Płeć:

Post autor: mint18 »

Wskazówka:
i) cyframi tej liczby mogą być trzy jedynki i 12 zer (pierwszą cyfrą musi być jedynka)
ii) cyframi tej liczby mogą być: 1, 2 i 13 zer (wtedy pierwszą cyfrą jest 1 lub 2)
iii) cyframi tej liczby są: 3 i 14 zer (wtedy pierwszą cyfrą musi być 3)

Poradzisz już sobie z tego miejsca?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: ile jest liczb

Post autor: eresh »

angela128 pisze:Ile jest liczb piętnastocyfrowych, w których suma cyfr jest równa 3
mamy 4 przypadki:

I. 300000000000000 - jedna liczba
II. 1 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ - na jednym z miejsc stoi 2 - mamy 14 takich liczb
III. 2 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ - na jednym z wolnych miejsc stoi 1 - mamy 14 takich liczb
IV. 1 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ - na dwóch wolnych miejscach mamy dwie jedynki - takich liczb jest \({14\choose 2}=\frac{14!}{12!\cdot 2}=13\cdot 7=91\)

wszystkich takich liczb jest \(1+14+14+91=120\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mint18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 29 sty 2017, 01:11
Płeć:

Post autor: mint18 »

Po co pokazywać od razu całe rozwiązanie. Nie lepiej, żeby autor też miał troszkę frajdy z liczenia, a potem ewentualnie mógł się dopytać o poprawność w liczeniu? ;)
ODPOWIEDZ