Mam jeszcze jedno do zrobienia (geometria):
Wspolrzedne na osi (x,y):
P (2.4)
Q (7.-2)
R (6,2)
Znajdz rownanie lini prostej e(? wyglada jak e, ale nim nie jest,, nie wiem co to znaczy), ktora jest prostopadla do linii PQ and przechodzi przez srodkowy punkt PR.
Pomocy...
Zadanie na osi (x,y)- calkiem ciekawe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 29 lis 2016, 15:27
- Podziękowania: 3 razy
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(\vec{PQ} = [5,-6]\)
stąd szukana prostopadła do PQ ma równanie \(e: 5x-6y+C=0\)
środek\(PR = S = (4,3)\)
stąd \(C=-2\)
Ostatecznie e: \(5x-6y-2=0\)
stąd szukana prostopadła do PQ ma równanie \(e: 5x-6y+C=0\)
środek\(PR = S = (4,3)\)
stąd \(C=-2\)
Ostatecznie e: \(5x-6y-2=0\)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria