Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
ewammm
- Dopiero zaczynam
- Posty: 23
- Rejestracja: 04 mar 2010, 16:03
Post
autor: ewammm »
Sporządź wykres funkcji f(x)=cos^2x+|sinx|sinx dla x \in <0;2 \pi >
Proszę doprowadźcie do postaci z której będę mogła to ogarnąć. DZięki;)
-
Krycho
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 20 maja 2009, 15:46
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Post
autor: Krycho »
\(y=cos^2x+|sinx|sinx \\ x \in <0:2\pi>\)
x jest dodatni wiecj pozbywamy sie modulu
\(y=cos^2x+sin^2x\)
Dalej to juz chyba wiadomo.
-
domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
-
Kontakt:
Post
autor: domino21 »
ale mamy \(|\sin x|\) a nie \(|x|\)
\(f(x)=\begin{cases} \cos^2x+sin^2x=1, \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \sin x \ge 0 \\ cos^2x-\sin^2x= \cos 2x, \ \ \ \sin x<0 \end{cases}\)