wybierz wszystkie możliwe układy wektorów liniowo zależnych ze zbioru x1,x2,x3,x4
x1=(2,−3,4),x2=(1,−2,2),x3=(1,0,3),x4=(2,−1,4)
Wektory są liniowo zależne − układ jednorodny 3 równań z 4 niewiadomymi nie może być oznaczony/
po postawieniu do macierzy i rozwiązaniu jej, wychodzi układ równan z 2 parametrami p,s∊r
a1=p
a2=s
a3=4p+3s
a4=−3p−2s
ponadto rząd tej macierzy jest równy 2, czyli maksymalnie 2 wektory są liniowo niezależne.
Nie dokońca rozumiem znaczenia słowa "wybierz" w polecaniu.Mam zapisac zależność liniową między
tymi wektorami. Czy może ktoś dokończyć zadanie?
Wektory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Wektory
Jeden już mam : \(x_1, x_2, x_4\)Foxis pisze:wybierz wszystkie możliwe układy wektorów liniowo zależnych ze zbioru x1,x2,x3,x4
x1=(2,−3,4),x2=(1,−2,2),x3=(1,0,3),x4=(2,−1,4)
I to by było na tyle...
Re: Wektory
Jak brzmi odpowiedz na polecanie zadania?
x1,x2,x4 - dlaczego akurat 3 wektory i czy to ma być ten "układ" o którym mowa w poleceniu?
x1,x2,x4 - dlaczego akurat 3 wektory i czy to ma być ten "układ" o którym mowa w poleceniu?