elektromagnetyzm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek03
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 sty 2017, 18:47

elektromagnetyzm

Post autor: kwiatek03 »

Przekładnia transformatora wynosi k=0,2. Oblicz natężenie i napięcie prądu na jego wyjściu, jeżeli na wejściu wprowadzamy prąd o natężeniu I=0,15 A i o mocy P=18W.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6285
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1566 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pokombinuj ze wzorami:
\(k = \frac{U_2}{U_1}\)
\(P_2 \approx P_1\)
P=UI
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Kaffoux
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 sty 2018, 16:26
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Kaffoux »

\(K = \frac {U_1}{U_2} = \frac {I_2}{I_1}\) <-- poprawny wzór

oznaczenia:
1 <-- na wejściu
2 <-- na wyjściu
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6285
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1566 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a to które jest wyjście albo wejście zależy wyłącznie od ...treści zadania :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ