POLE SZESCIANU

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madziusq
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 15 lut 2010, 18:21

POLE SZESCIANU

Post autor: madziusq »

Pole sześcianu wynosi 64 cm2 ile wynosi objętość??


wynik ma wyjsc 512 cm3 jak to rozwiazac
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

sprawdź treść !
czy 64 to nie jest pole jednej ściany sześcianu?
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Jeśli wynik ma wyjść 512 cm, to znaczy, że długość krawędzi ma \(8\) cm, bo \(8^3=512\). To pole które podałaś, to nie jest pole sześcianu, tylko pole jednej z sześciu ścian, z których sześcian się składa. Wtedy \(P=a^2\) więc \(a=8\), bo \(P=8^2=64\).
ODPOWIEDZ