Hej. Mam problem z dwoma zadaniami:
1. Pięćdziesiąt liczb rzeczywistych zaokrąglono do najbliższej liczby całkowitej. Zakładamy, że błędy zaokrągleń mają rozkład jednostajny na przedziale (- 0,5, 0,5). Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma 50 liczb otrzymanych w wyniku zokrąglenia jest większa co najmniej o 3 od sumy 50 liczb niezaokrąglonych.
2. Astronom, chcąc zmierzyć odległość (w latach świetlnych) do pewnej odległej gwiazdy, dokonuje wielu pomiarów odległości. Pomiary są niezależne o jednakowym rozkładzie o średniej d i wariancji 4. Wyznaczyć minimalną liczbę pomiarów, które musi wykonać, aby prawdopodobieństwo, że wyznaczona odległość (jako średnia z pomiarów) nie różni się od prawdziwej o więcej niż 0,5 roku świetlnego było nie większe niż 0,05.
Z góry dziękuje za pomoc
Centralne twierdzenie graniczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 paź 2016, 23:14
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. Zatem pytanie jest o to, jakie jest prawdopodobieństwo, że x liczb z tych 50 było postaci a,44yz a x+ 6 postaci a,46yz lub więcej.
2. \(n \ge (\frac{1,96}{0,5})^2 \cdot 4 \approx 62\)
2. \(n \ge (\frac{1,96}{0,5})^2 \cdot 4 \approx 62\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 paź 2016, 23:14
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Też nie mam teraz ani pomysłu ani czasu, musisz sam pogłówkować dodatkowo dochodzi kwestia zaokrąglania przy a,5
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl