Pomocy Funkcja Liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Pomocy Funkcja Liniowa

Post autor: nicola01 »

Rozwiąż dowolną metodą algebraiczną układ równań liniowych :
\begin{3x+5y=-11} \end{x+2y=-5}
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\begin{cases}3x+5y=-11\\x+2y=-5\end{cases}\\
\begin{cases}x=-2y-5\\3(-2y-5)+5y=-11\end{cases}\\
\begin{cases}x=-2y-5\\-6y-15+5y=-11\end{cases}\\
\begin{cases}x=-2y-5\\y=-4\end{cases}\\
\begin{cases}x=3\\y=-4\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ