oblicz pH

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

oblicz pH

Post autor: gaskaaa »

do 430 ml roztworu HCl o pH 1,1 dodano 20 ml 5% roztworu tego kwasu o gęstości 1,0230 g/ml. oblicz pH otrzymanego roztworu
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(pH=1,1 \Rightarrow c_m[H^+]=0,0794 \frac{mol}{dm^3} \Rightarrow m[H^+]=0,0794 \cdot 0,43 \cdot 1=0,0341g
c_%(HCL)= \frac{m}{m_r}100%= \frac{m}{dV}100% \Rightarrow m= \frac{c_%dV}{100%}=1,023gHCl
\frac{H}{HCl}= \frac{1}{36,45}=0,0274
m[H^+]=0,0274 \cdot 1,023=0,0281g
c_m[H^+]= \frac{m}{VM}= \frac{0,0341+0,0281}{(0,43+0,02)1}=0,1382 \frac{g}{mol}
pH=-logc_m[H^+]=0,859\)
ODPOWIEDZ