jakie będzie pH roztworów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

jakie będzie pH roztworów

Post autor: gaskaaa »

do 200 ml roztworu HNO3 o pH 2 dodano następujące objętości wody destylowanej:

a) 300ml
b) 800 ml
jakie będzie pH roztworów ?
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(pH=-log[H^+]
c_m[H^+]=0,01 \frac{mol}{dm^3}
c_m= \frac{n}{V}
n=c_mV=0,01 \cdot 0,2=0,002mola[H^+]
c_m_1= \frac{0,002}{0,2+0,3}=0,004 \Rightarrow pH=2,4
c_m_2= \frac{0,002}{0,2+0,8}=0,002 \Rightarrow pH=2,7\)
ODPOWIEDZ