Oblicz pole pięciokąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19xyzxyz19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 gru 2016, 20:06
Podziękowania: 1 raz

Oblicz pole pięciokąta

Post autor: 19xyzxyz19 »

Oblicz pole pięciokąta ABCDE o wierzchołkach A=(-5,-2), B=(4,-4), C=(8,2), D=(1,7),E=(-4,5)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole pięciokąta

Post autor: radagast »

Masz rysunek pomocniczy:
ScreenHunter_1726.jpg
ScreenHunter_1726.jpg (23.29 KiB) Przejrzano 3561 razy
policz pole prostokąta , odejmij pola 4 trójkątów prostokątnych i pole równoległoboku i masz :)
19xyzxyz19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 gru 2016, 20:06
Podziękowania: 1 raz

Re: Oblicz pole pięciokąta

Post autor: 19xyzxyz19 »

radagast pisze:Masz rysunek pomocniczy:
ScreenHunter_1726.jpg
policz pole prostokąta , odejmij pola 4 trójkątów prostokątnych i pole równoległoboku i masz :)



równoległoboku czy trapezu?


już nieaktualne, wszystko ładnie wyszło tak jak w odpowiedziach :) dziękuję! :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

oczywiście trapezu (przejęzyczyłam się )
ODPOWIEDZ