Objętość ostrosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: angela128 »

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o bokach 8,8 i 5 cm. Wszystkie krawędzie boczne mają długość 12 cm. Oblicz objętość ostrosłupa. Poproszę rysunek do rozwiązania.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1715.jpg
ScreenHunter_1715.jpg (14.9 KiB) Przejrzano 1272 razy
\(|AD|= \sqrt{8^2-2,5^2}= \sqrt{57,75}\)
czyli \(R+x= \sqrt{57,75} \\R^2-x^2=2,5^2\) stąd wyznacz \(R\), potem wysokość ostrosłupa, pole podstawy i masz :)
ODPOWIEDZ