Sprawdzenie zadania z ONP

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
k393375
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 gru 2016, 14:54

Sprawdzenie zadania z ONP

Post autor: k393375 »

Mam taką treść zadania i zastanawiam się czy dobrze zrozumiałem ONP.

Przekształcić metodą stosu na postać beznawiasową ( ONP ) następujące wyrażenia. Przedstawić odpowiednią tabelę priorytetów. Podać kolejne zawartości stosu.

w = \sin \frac{a+b}{ \sqrt{b} } + \cos \frac{(a-b)^x}{2*(a-b)^y}

tak to rozwiązałem: Obrazek

czyli wyszło w= a sin b b a b +/ √ cos - x^2/ a b*- y^





2) Czy mógłby mi ktoś podać słowny algorytm przejścia z języka symbolicznego na zapis postfiksowy?
ODPOWIEDZ