Pomoc przy arkuszu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 05 kwie 2009, 14:36
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Pomoc przy arkuszu.
http://lukaszunio.republika.pl/ssss.pdf Bardzo proszę o cenne wskazówki do zadań:
6- równanie nie ma pierwiastków wymiernych ? pochodne trzeba zastosować ?
7
8
10
i 2 bo prawdopodobieństwa nigdy nie jestem pewien.
6- równanie nie ma pierwiastków wymiernych ? pochodne trzeba zastosować ?
7
8
10
i 2 bo prawdopodobieństwa nigdy nie jestem pewien.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 05 kwie 2009, 14:36
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
W zadaniu 4 ja zrobiłem troszkę inaczej, tutaj w rozwiązaniu jest pomyłka, i całkiem pominięty fakt odległości OD
w 5b tylko porównałem z tym co zrobiłem wyżej, co dało rozwiązanie w 2 linijkach, poza tym odpowiedzi się zgadzają
jeszcze mam pytanie, odnośnie zadania 8 ja w swoim rozwiązaniu nie rozpisywałem tak wszystkiego, tylko wyznaczyłem Dziedzinę rozwiązań x>0 i z 3elementowego ciągu arytmetycznego - to co w środku to średnia na zewnątrz, porównałem wyszła funkcja i narysowałem tylko ramie dla x > 0 czy to poprawne rozwiązanie czy trochę nie fachowe ?
dziękuję za poświęcony czas i cierpliwość dla takich 'uczniów' jak ja
w 5b tylko porównałem z tym co zrobiłem wyżej, co dało rozwiązanie w 2 linijkach, poza tym odpowiedzi się zgadzają
jeszcze mam pytanie, odnośnie zadania 8 ja w swoim rozwiązaniu nie rozpisywałem tak wszystkiego, tylko wyznaczyłem Dziedzinę rozwiązań x>0 i z 3elementowego ciągu arytmetycznego - to co w środku to średnia na zewnątrz, porównałem wyszła funkcja i narysowałem tylko ramie dla x > 0 czy to poprawne rozwiązanie czy trochę nie fachowe ?
dziękuję za poświęcony czas i cierpliwość dla takich 'uczniów' jak ja
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 05 kwie 2009, 14:36
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kolejne niewiadome
Boki równoległoboku mają długości 5 oraz\(\sqrt{11}\) a przekątne przecinają się pod kątem 60 stopni oblicz jego pole.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 05 kwie 2009, 14:36
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kolejne problemy do rozwiązania.
co możesz powiedzieć o liczbie \(\frac{21do pot. 21 + 1}{22}\)
ile wynosi suma a ile iloczyn liczb a i b jeżeli spełniają warunek:
\(\frac{5x-4}{x(x-2)} = \frac{a}{x} + \frac{b}{x-2}\)
ile pierwiastków ma równianie, oraz co możesz powiedzieć o tych pierwiastkach jeżeli:
x(x+1)(x+2)(x+3)=120
liczbę \(\frac{2}{9!} + \frac{2}{3!*7!} + \frac{1}{5!*5!}\)
przedstaw w postaci \(\frac{2^a}{b!}\)
Uzasadnij że dla każdej liczby liczba \(n^3+5n\)
jest podzielna przez 6
uzasadnij że dla dowolnych liczb prawdziwa jest nierównosć
\(a^2+b^2 +4 >=2(a+b-ab)\)
ja doszedłem do (a-b)(a-b-2)>=-2(ab-1)
uzasadnij że dla każdej liczby \(7^n * 2^{3n} - 3^{2n}\) jest podzielne przez 47
uzasadnij że liczba \(\frac{1}{ \sqrt{1}+ \sqrt{4} } + \frac{1}{ \sqrt{4} + \sqrt{7} } +..... \frac{1}{ \sqrt{97} + \sqrt{100} }\) jest liczbą czałkowitą
Bardzo proszę o pomoc przy tych zadaniach
ile wynosi suma a ile iloczyn liczb a i b jeżeli spełniają warunek:
\(\frac{5x-4}{x(x-2)} = \frac{a}{x} + \frac{b}{x-2}\)
ile pierwiastków ma równianie, oraz co możesz powiedzieć o tych pierwiastkach jeżeli:
x(x+1)(x+2)(x+3)=120
liczbę \(\frac{2}{9!} + \frac{2}{3!*7!} + \frac{1}{5!*5!}\)
przedstaw w postaci \(\frac{2^a}{b!}\)
Uzasadnij że dla każdej liczby liczba \(n^3+5n\)
jest podzielna przez 6
uzasadnij że dla dowolnych liczb prawdziwa jest nierównosć
\(a^2+b^2 +4 >=2(a+b-ab)\)
ja doszedłem do (a-b)(a-b-2)>=-2(ab-1)
uzasadnij że dla każdej liczby \(7^n * 2^{3n} - 3^{2n}\) jest podzielne przez 47
uzasadnij że liczba \(\frac{1}{ \sqrt{1}+ \sqrt{4} } + \frac{1}{ \sqrt{4} + \sqrt{7} } +..... \frac{1}{ \sqrt{97} + \sqrt{100} }\) jest liczbą czałkowitą
Bardzo proszę o pomoc przy tych zadaniach
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
lukaszunio pisze: liczbę \(\frac{2}{9!} + \frac{2}{3!*7!} + \frac{1}{5!*5!}\)
przedstaw w postaci \(\frac{2^a}{b!}\)
\(\frac{2}{9!} + \frac{2}{7!*3!} + \frac{1}{5!*5!}= \frac{2}{6! \cdot 7 \cdot 8 \cdot 9} + \frac{2}{6! \cdot 7 \cdot 1 \cdot 2 \cdot 3} + \frac{1}{5! \cdot 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5}=\\
\frac{2}{6! \cdot 7 \cdot 8 \cdot 9} + \frac{2}{6! \cdot 7 \cdot 1 \cdot 2 \cdot 3} + \frac{1}{6! \cdot 1 \cdot 4 \cdot 5}=\)
Teraz do wspólnego mianownika
Po uproczeniu mianownik powinien wyjść \(10! \cdot 12\) liczniki rozpisz tak, aby dało się je zapisać w postaci iloczynu \(12 \cdot ...\)
Ostatecznie powinno wyjść \(\frac{2^9}{10!}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(a^2+b^2 +4 \ge2(a+b-ab)\)lukaszunio pisze: uzasadnij że dla dowolnych liczb prawdziwa jest nierównosć
\(a^2+b^2 +4 \ge2(a+b-ab)\)
\(a^2+b^2 +4 -2(a+b-ab)\ge0\)
\((a+b)^2-2(a+b)+4\ge0\)
\([(a+b)^2-2(a+b)+1]+3\ge0\)
\((a + b - 1)^2 + 3\ge0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\frac{5x-4}{x(x-2)} = \frac{a(x-2)+bx}{x(x-2)}\)lukaszunio pisze: ile wynosi suma a ile iloczyn liczb a i b jeżeli spełniają warunek:
\(\frac{5x-4}{x(x-2)} = \frac{a}{x} + \frac{b}{x-2}\)
\(\frac{5x-4}{x(x-2)} = \frac{ax-2a+bx}{x(x-2)}\)
\(\frac{5x-4}{x(x-2)} = \frac{x(a+b)-2a}{x(x-2)}\)
czyli
\(5x-4=x(a+b)-2a\)
stąd
\(\{a+b=5\\-2a=-4\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\frac{1}{ \sqrt{1}+ \sqrt{4} } + \frac{1}{ \sqrt{4} + \sqrt{7} } +..... +\frac{1}{ \sqrt{97} + \sqrt{100} }=\\lukaszunio pisze: uzasadnij że liczba \(\frac{1}{ \sqrt{1}+ \sqrt{4} } + \frac{1}{ \sqrt{4} + \sqrt{7} } +..... +\frac{1}{ \sqrt{97} + \sqrt{100} }\) jest liczbą czałkowitą
\frac{\sqrt{1}- \sqrt{4} }{ (\sqrt{1}+ \sqrt{4})(\sqrt{1}- \sqrt{4} ) } + \frac{\sqrt{4} - \sqrt{7} }{ (\sqrt{4} + \sqrt{7})(\sqrt{4} - \sqrt{7} ) } +..... +\frac{ \sqrt{97} - \sqrt{100}}{( \sqrt{97} + \sqrt{100} )( \sqrt{97} - \sqrt{100})}=\\
\frac{\sqrt{1}- \sqrt{4} }{-3} + \frac{\sqrt{4} - \sqrt{7} }{-3} +..... +\frac{ \sqrt{97} - \sqrt{100}}{-3}=\\
- \frac{1}{3}( \sqrt{1} - \sqrt{4}+ \sqrt{4} - \sqrt{7} +...+ \sqrt{97} - \sqrt{100} )=- \frac{1}{3} \cdot (1-10)=3\)
Indukcja była?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 05 kwie 2009, 14:36
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 05 kwie 2009, 14:36
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Proszę o pomoc przy tych męczarniach....
oblicz
\(log_5 20 * log^2 5 +log^2 2\)
uzasadnij, że liczba A jest całkowita\(A= \sqrt[3]{2+ \sqrt{5} } + \sqrt[3]{2- \sqrt{5} }\)
trzy różne liczby spełniają warunek \(\frac{y}{x-z} = \frac{x+y}{z}= \frac{x}{y}\) wyznacz wartość ilorazu x/y
Wyznacz liczby naturalne ABC spełniające równanie \(\frac{22}{5}= A+ \frac{1}{B+ \frac{1}{C} }\)
Udowodnij ze M jest kwadratem pewnej liczby naturalnej
\(M=(a+b)^4 - 2(a^2 +b^2)(a+b)^2 +2(a^4 + b^4)\)
dla jakiej wartości k równanie spełniają 3 liczby naturalne
\(x^3 +kx^2 =2099x=2009\)
Oblicz \(q^4 - 6q^3 +9q^2 -7\) wiedząc że \(q^2-3q+1=0\)
wszystkie zadania z aksjomatu toruń 2010 zestawy III i IV brak najmniejszych wskazówek do rozwiązań i dość trudne zadania powodują że ta książka potrafi zniechęcić mniej wytrawnych graczy.... Proszę o pomoc....
oblicz
\(log_5 20 * log^2 5 +log^2 2\)
uzasadnij, że liczba A jest całkowita\(A= \sqrt[3]{2+ \sqrt{5} } + \sqrt[3]{2- \sqrt{5} }\)
trzy różne liczby spełniają warunek \(\frac{y}{x-z} = \frac{x+y}{z}= \frac{x}{y}\) wyznacz wartość ilorazu x/y
Wyznacz liczby naturalne ABC spełniające równanie \(\frac{22}{5}= A+ \frac{1}{B+ \frac{1}{C} }\)
Udowodnij ze M jest kwadratem pewnej liczby naturalnej
\(M=(a+b)^4 - 2(a^2 +b^2)(a+b)^2 +2(a^4 + b^4)\)
dla jakiej wartości k równanie spełniają 3 liczby naturalne
\(x^3 +kx^2 =2099x=2009\)
Oblicz \(q^4 - 6q^3 +9q^2 -7\) wiedząc że \(q^2-3q+1=0\)
wszystkie zadania z aksjomatu toruń 2010 zestawy III i IV brak najmniejszych wskazówek do rozwiązań i dość trudne zadania powodują że ta książka potrafi zniechęcić mniej wytrawnych graczy.... Proszę o pomoc....
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, 22:56 przez lukaszunio, łącznie zmieniany 2 razy.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(log_5 20 \cdot log^2 5 +log^2 2= \frac{log20}{log5}\cdot log^2 5 +log^2 2=log20\cdot log 5 +log^2 2=\\
log(2^2 \cdot 5)\cdot log 5 +log^2 2=(2log2+log5) \cdot log5+log^2 2=log^25+2log2log5+log^22=\\
(log5+log2)^2=(log10)^2=1\)
log(2^2 \cdot 5)\cdot log 5 +log^2 2=(2log2+log5) \cdot log5+log^2 2=log^25+2log2log5+log^22=\\
(log5+log2)^2=(log10)^2=1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.