Zadania z fizyki z elementami biofizyki

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
misiek2366
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 gru 2016, 14:46
Płeć:

Zadania z fizyki z elementami biofizyki

Post autor: misiek2366 »

Proszę o szybkie rozwiązanie i wytłumaczenie zadań.
Zdjęcia:
https://zapodaj.net/046333480cf3c.jpg.html
https://zapodaj.net/5648bd7567a59.jpg.html
Z góry dziękuję
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6226
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 1504 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

A co będzie jeśli rozwiążę wolniej i bez wytłumaczenia ?
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
misiek2366
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 gru 2016, 14:46
Płeć:

Post autor: misiek2366 »

Też będzie dobrze. Szkoda jedynie, że bez wyjaśnienia.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6226
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 1504 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

ciśnienie hydrostatyczne: \(p = \rho gh \approx 1200\ \frac{kg}{m^3} \cdot 10\ \frac{m}{s^2} \cdot 0,5\ m = 6\ kPa\), odpowiedzi do reszty pytań polecam poszukać w podręczniku lub skorzystaj z tego : https://lmgtfy.com/?q=prawo+Bernoulliego
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl