1. Podaj liczbę rozwiązań równania \(\frac{4}{|x+2|-2}=mx\) w zależności od wartości parametru m.
2. Dla jakich wartości parametru m równanie \(|\frac{4}{|x+2|}-1|=m\) ma dwa pierwiastki należące do przedziału <-3; -1>?
Wartość bezwzględna parametry
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 08 gru 2016, 22:37
- Podziękowania: 2 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.2
Narysuj wykres funkcji \(f(x)=| \frac{4}{|x+2|}-1|\)
\(x \neq -2\)
Hiperbolę \(y= \frac{4}{x}\) przesuwasz o 2 w lewo i masz wykres \(y= \frac{4}{x+2}\)
Część wykresu leżącą pod osią OX odbijasz symetrycznie do góry--otrzymasz \(y= \frac{4}{|x+2|}\)
Otrzymany wykres przesuwasz o 1 w dół jest teraz \(y= \frac{4}{|x=2|}-1\)
Na koniec część ostatniego wykresu leżącą pod osią OX odbijasz nad tę oś.Otrzymasz wykres funkcji f(x)
\(f(-3)=| \frac{4}{|-3+2|}-1|=3\\f(-1)=| \frac{4}{|-1+2|}-1 |=3\)
Każda prosta \(y=m\;\;\;\;dla\;\;\;\;\;m \ge 3\) ma dwa punkty wspólne z wykresem funkcji f(x) i ich pierwsze współrzędne
\(x\in <-3;-1>\)
Odp.Dla \(m\ge 3\)
Narysuj wykres funkcji \(f(x)=| \frac{4}{|x+2|}-1|\)
\(x \neq -2\)
Hiperbolę \(y= \frac{4}{x}\) przesuwasz o 2 w lewo i masz wykres \(y= \frac{4}{x+2}\)
Część wykresu leżącą pod osią OX odbijasz symetrycznie do góry--otrzymasz \(y= \frac{4}{|x+2|}\)
Otrzymany wykres przesuwasz o 1 w dół jest teraz \(y= \frac{4}{|x=2|}-1\)
Na koniec część ostatniego wykresu leżącą pod osią OX odbijasz nad tę oś.Otrzymasz wykres funkcji f(x)
\(f(-3)=| \frac{4}{|-3+2|}-1|=3\\f(-1)=| \frac{4}{|-1+2|}-1 |=3\)
Każda prosta \(y=m\;\;\;\;dla\;\;\;\;\;m \ge 3\) ma dwa punkty wspólne z wykresem funkcji f(x) i ich pierwsze współrzędne
\(x\in <-3;-1>\)
Odp.Dla \(m\ge 3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Wartość bezwzględna parametry
Odczytam z obrazka: \(a \in \left(0,1 \right)\) - jedno rozwiązanie (czerwona prosta)meetmebytheriver pisze:1. Podaj liczbę rozwiązań równania \(\frac{4}{|x+2|-2}=mx\) w zależności od wartości parametru m.
\(a=1\) - dwa rozwiązania (niebieska prosta)
\(a \in \left(1, \infty \right)\) - trzy rozwiązanie (zielona prosta)
\(a \in \left(- \infty ,0 \right)\) - jedno rozwiązanie (różowa prosta)
\(a=0\) - brak rozwiązań (czarna prosta)