Oblicz granice:

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
kozlowskv
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2016, 18:29
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz granice:

Post autor: kozlowskv »

\(\Lim_{x\to 1}( \frac{4}{1-x} - \frac{1}{(x-1)^2})\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Sprowadź do wspólnego mianownika, odejmij i masz :).
Awatar użytkownika
kozlowskv
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2016, 18:29
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: kozlowskv »

radagast pisze:Sprowadź do wspólnego mianownika, odejmij i masz :).
Robie tak, chodzi o to, ze nie wychodzi mi i nie wiem czemu
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Napisz co Ci wychodzi. Pomożemy :).
Awatar użytkownika
kozlowskv
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2016, 18:29
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: kozlowskv »

Dochodzę do momentu \(\Lim_{x\to 1} \frac{4x^2 -7x+3}{-x^3 +3x^2 -3x+1}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Może lepiej tak:
\(\Lim_{x\to 1}( \frac{4}{1-x} - \frac{1}{(x-1)^2})=\Lim_{x\to 1} \left( \frac{4(1-x)}{(1-x)^2} - \frac{1}{(x-1)^2}\right) =\Lim_{x\to 1} \frac{3-4x}{(1-x)^2}= \frac{-1}{0^+} =- \infty\)
ODPOWIEDZ