ułamki łańcuchowe

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rosee1993
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 381
Rejestracja: 04 gru 2012, 16:38
Podziękowania: 239 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

ułamki łańcuchowe

Post autor: Rosee1993 »

Obliczyć wartość podanego ułamka łańcuchowego:

\([2;1,1,1,....]\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

\(2+x= 2+ \frac{1}{1+x}\) : \(\\) \(x=\frac{1}{1+x}\) : \(x=\frac{ \sqrt{5}-1 }{2}\) , \(x=-\frac{ \sqrt{5}+1 }{2}\) :

wartość ułamka =\(w\)

\(w=2+ \frac{ \sqrt{5}-1 }{2} = 2+\frac{1}{ \frac{ \sqrt{5}+1 }{2} } = 2+ \frac{1}{ 1+ \frac{ \sqrt{5}-1 }{2} }\)\(=....\)
Rosee1993
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 381
Rejestracja: 04 gru 2012, 16:38
Podziękowania: 239 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re:

Post autor: Rosee1993 »

Idąc tokiem Twojego rozumowania , dla łańcucha [1;1,1,1,...] powinno być:

\(1+x= 1+ \frac{1}{1+x}\) : \(\\) \(x=\frac{1}{1+x}\) : \(x=\frac{ \sqrt{5}-1 }{2}\) , \(x=-\frac{ \sqrt{5}+1 }{2}\) :

wartość ułamka =\(w\)

\(w=1+ \frac{ \sqrt{5}-1 }{2}\)

tak?
ODPOWIEDZ