Placeknoga -problem: zbiory i wlasnosci

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
placeknoga
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 lis 2016, 15:27
Podziękowania: 3 razy

Placeknoga -problem: zbiory i wlasnosci

Post autor: placeknoga »

Siemanderko! Dobrzy, madrzy ludzie, pomozcie z zadaniem domowym na jutro! Nie wiem, czy mam dobrze, a musze miec mega dobrze, bo bedzie pas i miesiac bez galy! Proszee...
Tresc zadania:
Obrazek

Dane:
Mam pytania i musze odpowiedziec w postaci wzoru i wyliczyc, jak ponizej
P1 Ilu studentow lubi pilke, lub tenis, ale nie lubi rugby?
Odp. 17+21+12=50 / region: (S U T) / R - W taki sposob musze odpowiedziec, albo podobnie logiczny
Chyba dobrze, ale mam wiecej pytan i juz nie wiem.

P2 Ilu studentow lubi pilke, rugby i tenis?
P3 Ilu studentow lubi oba sporty jednoczesnie: R i T, ale nie lubi pilki?
P4 Ilu studentow rugby i tenis?
P5 Ilu studentow lubi oba jednoczesnie: rugby i tenis?
P6 Ilu studentow NIE lubi pilki i tenisa?
P7 Ilu studentow lubi oba jednoczesnie: pilke i tenis?
P8 Ilu studentow lubi pilke, LUB tenis?
P9 Ilu studentow NIE lubi pilki i rugby?
P10 Ilu studentow lubi oba pilke i tenis, ale nie rugby?
placeknoga
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 lis 2016, 15:27
Podziękowania: 3 razy

Post autor: placeknoga »

Mam jeszcze jedno zadanie, ale mazak ma mi podrzucic do domu, jak bedzie wracac do domu. Ale, jak z tym nie pomozecie to pewnie z tamtym tez nie :_)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Placeknoga -problem: zbiory i wlasnosci

Post autor: radagast »

placeknoga pisze:
P2 Ilu studentow lubi pilke, rugby i tenis?
\(15 : S \cap R \cap T\)
placeknoga pisze:P3 Ilu studentow lubi oba sporty jednoczesnie: R i T, ale nie lubi pilki?

18 : \(R \cap T \bez S\)
placeknoga pisze:P4 Ilu studentow rugby i tenis?
15+18=33 : \(R \cap T\)
placeknoga pisze:P5 Ilu studentow lubi oba jednoczesnie: rugby i tenis?
15+18=33 : \(R \cap T\) (to samo co wyżej)

cdn
placeknoga
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 lis 2016, 15:27
Podziękowania: 3 razy

Re: Placeknoga -problem: zbiory i wlasnosci

Post autor: placeknoga »

Radagast, dzieki bardzo za Twoja pomoc! Jedno mialem zle. Nie wiem, ale uczylem sie w piatek tego samego, a dzisiaj juz musze powatrzac material.
placeknoga
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 lis 2016, 15:27
Podziękowania: 3 razy

Post autor: placeknoga »

P2 Ilu studentow lubi pilke, rugby i tenis?

15 : S \cap R \cap T

glupie pytanie, co naczy "cap"? - to wlasnie mialem zle, bo dodalem wszystkich uczniow lacznie (111).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

placeknoga pisze:P2 Ilu studentow lubi pilke, rugby i tenis?

15 : S \cap R \cap T

glupie pytanie, co naczy "cap"? - to wlasnie mialem zle, bo dodalem wszystkich uczniow lacznie (111).
nie takie głupie (zapomniałam texa), już poprawiłam (patrz wyżej)
placeknoga
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 lis 2016, 15:27
Podziękowania: 3 razy

Post autor: placeknoga »

A Ilu studentow lubi rugby, lub tenis? Wtedy biore pod uwage cala chmurke rugby,a potem chmurke tenis i sumuje? Wychodzi mi 94
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Placeknoga -problem: zbiory i wlasnosci

Post autor: radagast »

placeknoga pisze:P6 Ilu studentow NIE lubi pilki i tenisa?
to jest niejednoznacznie postawione pytanie: nie lubi którejś z tych dyscyplin, czy obu jednocześnie
Np jeśli lubię tenis, a nie lubię piłki to zaliczam się do tej grupy, czy nie ?
placeknoga
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 lis 2016, 15:27
Podziękowania: 3 razy

Re: Placeknoga -problem: zbiory i wlasnosci

Post autor: placeknoga »

radagast pisze:
placeknoga pisze:P6 Ilu studentow NIE lubi pilki i tenisa?
to jest niejednoznacznie postawione pytanie: nie lubi którejś z tych dyscyplin, czy obu jednocześnie
Np jeśli lubię tenis, a nie lubię piłki to zaliczam się do tej grupy, czy nie ?
Ok, zadzwonilem do kolegi... Ile studentow nie lubi ani pilki noznej, lub tenisa? Tak dokladnie brzmi pytanie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie... chyba się czepiam. W takiej sytuacji nie zaliczam się , a więc P6: \(19+7=26 : T' \cap S'\)
placeknoga
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 lis 2016, 15:27
Podziękowania: 3 razy

Post autor: placeknoga »

Ta sama babka sie ze mnie smiala przy calej klasie, bo kazala Nam na pierwszej lekcji zapisac jakis cytat w zeszycie, jaki Nam przyjdzie do glowy, a ja napisalem "Chodzi mi, o to aby jezyk gietki powiedzial wszystko, co pomysli glowa" , moze powinienem to zapisac, jako odpowiedz?
placeknoga
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 lis 2016, 15:27
Podziękowania: 3 razy

Post autor: placeknoga »

Aaa, nie zaliczasz sie do tych, co nie lubia... A ja mysalem, ze chodzi, o niedokladne pytanie. TO wlasnie sprawia mi problemy w matematyce. Nie rozumiem pytan.
placeknoga
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 lis 2016, 15:27
Podziękowania: 3 razy

Post autor: placeknoga »

Radagast, myslisz, ze uda Ci sie jeszcze dzisiaj odpowiedziec na kolejne cztery pytania z zadania?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

myślę , że już nie :(
placeknoga
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 29 lis 2016, 15:27
Podziękowania: 3 razy

Post autor: placeknoga »

Kurcze, caly dzien czekalem, bo napisales, ze pomozesz. Ale i tak dzieki bardzo! czesc!
ODPOWIEDZ