fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
podane napięcie to napięcie skuteczne \(U_s=220V\)
Ciepło wydzielone na oporze \(R=48.4 \Omega\) w czasie \(t\) wynosi \(W= \frac{U_s^2}{R} \cdot t\)
Ciepło dostarczone wodzie o masie \(m\) ; \(Q= m \cdot c_w \cdot \Delta T = m \cdot c_w \cdot 80\)\(\)
......................................................................
\(m \cdot c_w \cdot 80 = \frac{U_s^2}{R} \cdot t\) , gdzie \(c_w \approx \frac{J}{kg \cdot K} 4200\)
czas w sekundach \(t=672s\)
......................................................................
\(m= \frac{U_s^2}{R \cdot c_w \cdot 80} \cdot t\)
.....................................................................
po podstawieniu tych danych jest masa \(H_2O\) w kilogramach \(m= \frac{22^2}{48.4 \cdot 4200 \cdot 80} \cdot 672 =2kg\)
......................................................................
Ciepło wydzielone na oporze \(R=48.4 \Omega\) w czasie \(t\) wynosi \(W= \frac{U_s^2}{R} \cdot t\)
Ciepło dostarczone wodzie o masie \(m\) ; \(Q= m \cdot c_w \cdot \Delta T = m \cdot c_w \cdot 80\)\(\)
......................................................................
\(m \cdot c_w \cdot 80 = \frac{U_s^2}{R} \cdot t\) , gdzie \(c_w \approx \frac{J}{kg \cdot K} 4200\)
czas w sekundach \(t=672s\)
......................................................................
\(m= \frac{U_s^2}{R \cdot c_w \cdot 80} \cdot t\)
.....................................................................
po podstawieniu tych danych jest masa \(H_2O\) w kilogramach \(m= \frac{22^2}{48.4 \cdot 4200 \cdot 80} \cdot 672 =2kg\)
......................................................................