Wyznacz kąt nachylenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Katrina1995
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lis 2016, 21:03
Podziękowania: 4 razy

Wyznacz kąt nachylenia

Post autor: Katrina1995 »

Wyznacz kąt nachylenia ściany ostrosłupa trójkątnego prawidłowego o wysokości 12√3 i krawędzi podstawy 24√3
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1649.jpg
ScreenHunter_1649.jpg (13.76 KiB) Przejrzano 1260 razy
\(AM=\frac{ 24 \sqrt{3} \cdot \sqrt{3} }{2} =36\)
\(MO= \frac{36}{3} =12\)
\(\tg \alpha = \frac{ 12 \sqrt{3} }{12}= \sqrt{3 }\)
\(\alpha = \frac{\pi}{3}\)
ODPOWIEDZ