Matematyka finansowa - oprocetowanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sta700
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 13 lis 2016, 16:22
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Matematyka finansowa - oprocetowanie

Post autor: sta700 »

Inflacja:
W pewnym roku stopa inflacji wyniosła 4%. W ciągu pierwszych 5 miesięcy tego roku płace w przedsiębiorstwie X wzrosły średnio o 1,5 %. O ile powinny średnio wzrosnąć płace w kolejnych 7 miesiącach w tym przedsiębiorstwie, by można było mówić o realnym średnim wzroście płac w okresie rocznym.

Oprocentowanie:
1. Rozważmy 10 kwartalnych wpłat w wysokości 2200 zł na konto bankowe oprocentowane wg
a) rocznej nominalnej stopy procentowej z kapitalizacją miesięczną 6%
b) rocznej efektywnej stopy procentowej 6%.
Oblicz stan konta 31.12.2016, jeśli pierwsza wpłata miała miejsce 1.04.2011 i z tego konta nic nie wypłacono w międzyczasie żadnych środków.
Od czego zacząć?
Ogólnie wziąć, że wpłacono 2200 * 10 ? I to będzie Kapitał końcowy?

2. Oblicz odsetki proste od długu zaciągniętego 17 grudnia 2011 roku i zwróconego 14 czerwca 2012 roku, jeśli roczna stopa procentowa wynosiła 11%, zaś odsetki naliczano według reguły bankowej.
- Po miedzy datami jest 180 dni.

3. Wyrazić dwuletni czynnik DYSKONTUJĄCY przy pomocy
a) i(4) - rocznej nominalnej stopy procentowej z kapitalizacją kwartalną;
b) δ - rocznej stopy procentowej z kapitalizacją ciągłą;
c) d - rocznej stopy dyskontowej.

4. W Banku , w którym obowiązuje kapitalizacja złożona, kapitał 6jp utworzył po roku wartość 8jp. Ile zyskałby właściciel kapitału w ciągu 3 lat, gdyby przy niezmienionej stopie procentowej wprowadzono kapitalizację kwartalną?

Ktoś sprawdzi czy dobrze przeliczyłem?
Ze zworu na op. składane to i=33,3 % wiec po zmianie kapitalizacji
K=6(1+0,333)^12
K=188,84 zl?
ODPOWIEDZ