Witam mam takie zadanie z fizyki i nie moge sobie poradzic.
Wyznacz kierunek i zwrot oraz oblicz wartość wektora natężenia pola elektrostatycznego i potencjał tego pola w środku kwadratu o boku 10 cm, w którego wierzchołkach umieszczone są ładunki punktowe o wartościach równych odpowiednio: q1=1nc, q2=-2nC, q3= 2nC, q4=-4nC.
Poprawne wyniki to E=5,1*10^6N/C V=-2,54*10^5V
I tu pojawia sie problem bo wyniki nie pokrywaja mi sie z obliczeniami w zalaczniku jest to co sam probowalem obliczyc i jestem 100% pewny ze robie cos zle wytlumaczylby mi ktos jak to zrobic?
Pole elektryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Musisz najpierw dodać wektorowo natężenia a potem policzyć wartość wypadkowej, podstawiając wzór.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Twoje rachunki na wektorach natężenia są błędne .
Najpierw zmieniasz miejscami wektory ( indeksy ) na przekątnej \(Q_4Q_2\)
zamiast t indeksu \(4\) ma być \(2\) i odwrotnie drugi .
Jak \(Q<0\) to wektory natężemnia pola od ładunku punktowego są do ładunku.
Druga przekątna jest ok.
Zmień i narysuj długości wektorów proporcjonalne do ładunku bo promienie są identyczne .
cdn..
............................................
najpierw geometrycznie dodaj wektory : \(E_2,E_4\) , są współliniowe i wynik ma kierunek wektora \(E_4\) .
Teraz dodaj geometrycznie wektory \(E_3,E_1\)i , są współliniowe i wynik ma kierunek wektora \(E_3\).
Zauważ ,że obydwa wynikowe wektory mają tą samą wartość .
czyli ich wypadkowa będzie skierowana prostopadle do boku \(Q_4Q_1\) .
.........................................................................
cdn
Najpierw zmieniasz miejscami wektory ( indeksy ) na przekątnej \(Q_4Q_2\)
zamiast t indeksu \(4\) ma być \(2\) i odwrotnie drugi .
Jak \(Q<0\) to wektory natężemnia pola od ładunku punktowego są do ładunku.
Druga przekątna jest ok.
Zmień i narysuj długości wektorów proporcjonalne do ładunku bo promienie są identyczne .
cdn..
............................................
najpierw geometrycznie dodaj wektory : \(E_2,E_4\) , są współliniowe i wynik ma kierunek wektora \(E_4\) .
Teraz dodaj geometrycznie wektory \(E_3,E_1\)i , są współliniowe i wynik ma kierunek wektora \(E_3\).
Zauważ ,że obydwa wynikowe wektory mają tą samą wartość .
czyli ich wypadkowa będzie skierowana prostopadle do boku \(Q_4Q_1\) .
.........................................................................
cdn
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re:
Skoro dla ciebie nic nie jest oczywiste, to radziłbym zajrzeć do podręcznika i dowiedzieć się przede wszystkim jak się dodaje wektory. Chyba, że ktoś napisze ci gotowca, z którego nadal nic nie będziesz kapował ale może uda się go jutro podłożyć na sprawdzianieklotas pisze: Nie wychodzi mi a jutro mam z tego sprawdzian prosze pomoz mi a nie pisz cos co jest oczywiste.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl