Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pankleks1000
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
Lokalizacja: Cape Verde
Podziękowania: 36 razy
Płeć:
Kontakt:

Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego

Post autor: pankleks1000 »

Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o przekątnej \(d\) i kącie pomiędzy przeciwległymi ścianami bocznymi \(\alpha\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1594.jpg
ScreenHunter_1594.jpg (17.8 KiB) Przejrzano 1492 razy
\(\frac{ \frac{d}{2 \sqrt{2} } }{h} =\sin \frac{ \alpha }{2}\)
stąd \(h=....\)
\(P_b=....\)
ODPOWIEDZ