Pokaż przez indukcję matematyczną, że
\(2+2^2+...+2^n=2^{n+1}-2\)
Indukcja matematyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 paź 2016, 17:53
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Widzę, że nie masz pojęcia o indukcji, bo ten przykład jest bardzo prosty.
Pewnie nie rozumiesz jak to jest z tym (n+1).
Dla n=1, twierdzenie brzmi \(2=2^{1+1}-2\) i jest prawdziwe.
Znaczenie n jest inne po lewej, a inne po prawej stronie.
Po lewej n oznacza ilość składników, a po prawej n, to liczba wstawiana do wzoru
Jak wygląda twierdzenie dla (n+1)? Patrz wyżej: po lewej ...., a po prawej ...
\(2+2^2+\ldots+2^n+2^{n+1}= \left( 2+2^2+\ldots+2^n\right)+2^{n+1}=2^{2+1}-2+2^{n+1}=2 \cdot 2^{n+1}-2=2^{n+2}-2\)
a tak własnie wygląda prawa strona gdy za n wstawimy n+1.
Wobec tego, jeśli założymy prawdziwość twierdzenia dla n, to wynika z tego prawdziwość twierdzenia dla (n+1).
Na mocy indukcji twierdzenie jest prawdziwe dla wszystkich liczb naturalnych.
Analogia do kostek domina:
Pewnie nie rozumiesz jak to jest z tym (n+1).
Dla n=1, twierdzenie brzmi \(2=2^{1+1}-2\) i jest prawdziwe.
Znaczenie n jest inne po lewej, a inne po prawej stronie.
Po lewej n oznacza ilość składników, a po prawej n, to liczba wstawiana do wzoru
- n=1: po lewej - jeden składnik, po prawej za n wstawione 1
n=2: po lewej 2 składniki (\(2+2^2\)), po prawej za n wstawiamy 2 (\(2^{2+1}-2\))
itd.
Jak wygląda twierdzenie dla (n+1)? Patrz wyżej: po lewej ...., a po prawej ...
\(2+2^2+\ldots+2^n+2^{n+1}= \left( 2+2^2+\ldots+2^n\right)+2^{n+1}=2^{2+1}-2+2^{n+1}=2 \cdot 2^{n+1}-2=2^{n+2}-2\)
a tak własnie wygląda prawa strona gdy za n wstawimy n+1.
Wobec tego, jeśli założymy prawdziwość twierdzenia dla n, to wynika z tego prawdziwość twierdzenia dla (n+1).
Na mocy indukcji twierdzenie jest prawdziwe dla wszystkich liczb naturalnych.
Analogia do kostek domina:
- jeśli pierwsza kostka się przewróci, a przewrócenie którejkolwiek kostki powoduje przewrócenie się następnej, to przewrócą się wszystkie kostki domina.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 paź 2016, 17:53
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć: