zadanka z powtórzenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krystek102
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 16 sie 2016, 09:43
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

zadanka z powtórzenia

Post autor: Krystek102 »

Styczne do okręgu o:\(x^2+(y+2)^2=3,2\) poprowadzono przez punkt A(-2,1) przecinają oś rzednych w punkcie B i C.
a)Wyznacz równania tych stycznych
b)Oblicz,z dokładnością do\(1^ \circ\) ,miarę kąta ostrego,jaki wyznaczają te styczne
c)Oblicz współrzędne punktów B i C
d)Oblicz pole trójkąta ABC

W zbiorze wszystkich okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu o równaniu \(x^2+y^2=25\) i stycznych jednocześnie do prostej k:3x-4y-50=0 istnieje okrąg o najmniejszym promieniu .Wyznacz jego równania
3.Pod jakim katem widać okrąg o:\(x^2+(y+2)^2=3,2\) z punktu A(-2,1)


Znalazłem w internecie rozwiązania ale ich nie rozumiem,mógłby ktoś wytłumaczyć jak zrobić te zadania?>>
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

A czego konkretnie nie rozumiesz ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ