Zbadaj monotonicznosc ciagu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Zbadaj monotonicznosc ciagu

Post autor: thoth »

((n+2)!+(n+1)!)/((n+2)!+(n+1)!)=an
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

W liczniku i w mianowniku masz to samo?
Jeśli tak,to ciąg jest stały
\(a_n=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Re: Zbadaj monotonicznosc ciagu

Post autor: thoth »

((n+2)!+(n+1)!)/((n+2)!-(n+1)!)=an

zle przepisalem, sorry :)
michal486
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 20 wrz 2016, 11:25
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 14 razy
Płeć:

Post autor: michal486 »

\(a_n = \frac{(n+2)! + (n+1)!}{(n+2)! - (n+1)!} = \frac{(n+1)! \cdot (n+2) + (n+1)!}{(n+1)! \cdot (n+2) - (n+1)!} = \frac{(n+1)!(n+2+1)}{(n+1)!(n+2-1)} = \frac{n+3}{n+1}\)
\(a_{n+1} = \frac{(n+1)+3}{(n+1)+1} = \frac{n+4}{n+2}\)
\(a_{n+1} - a_n = \frac{n+4}{n+2} - \frac{n+3}{n+1} = \frac{ (n+1)(n+4) - (n+3)(n+2) }{(n+1)(n+2)} = \frac{n^2 + 5n + 4 - n^2 - 5n - 6}{(n+1)(n+2)} = \frac{- 2}{(n+1)(n+2)}\)
Licznik \(< 0\) (bo - 2 < 0)
Mianownik \(> 0\) (bo \(n \in \nn )\)
zatem jest to ciąg malejący.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2016, 22:02 przez michal486, łącznie zmieniany 1 raz.
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Post autor: thoth »

\frac{(n+1)! \cdot (n+2) + (n+1)!}{(n+1)! \cdot (n+2) - (n+1)!} = \frac{(n+1)!(n+2+1)}{(n+1)!(n+2-1)}
nie rozumiem tego przejscia jak ktos potrafilby wytlumaczyc bylbym wdzieczny
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Re:

Post autor: thoth »

tego rownania*
Załączniki
...
...
aaaa.png (1.93 KiB) Przejrzano 3663 razy
michal486
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 20 wrz 2016, 11:25
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: michal486 »

thoth pisze:\(\frac{(n+1)! \cdot (n+2) + (n+1)!}{(n+1)! \cdot (n+2) - (n+1)!} = \frac{(n+1)!(n+2+1)}{(n+1)!(n+2-1)}\)
Tego przejścia? no to jest wyciąganie przed nawias, jak mamy
5*3 + 5 to możemy to zapisać jako 5(3+1) (bo 5*3 + 5*1 = 5*3 + 5)
dlatego jak mamy
(n+1)!(n+2) \(+\) (n+1)! to wyciągamy wspólny czynnik przed nawias czyli (n+1)! i wtedy zostaje nam (n+2)\(+\)1
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a_n= \frac{n+3}{n+1}= \frac{n+1+2}{n+1}=1+ \frac{2}{n+1}\\a_{n+1}=1+ \frac{2}{n+2}\)
\(a_{n+1}-a_n=1+ \frac{2}{n+2}-1- \frac{2}{n+1}= \frac{2}{n+2}- \frac{2}{n+1}= \frac{2n+2-2n-4}{(n+2)(n+1)}= \frac{-2}{(n+2)(n+1)}<0\\a_{n+1}<a_n\)
Ciąg malejący.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ