kilka zadan maturalnych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 06 mar 2010, 18:50
kilka zadan maturalnych
witam, nie jestem matematycznym mistrzem, mozna wrecz powiedziec ze jestem w niej kompletnie zagubiony, od tygodnia probuje zabrac sie za te zadania i ni cholery nie moge przez nie przebrnac, bylbym wdzieczny jakbyście mi je rozwiązali.
1. Na rysunku przedstawiono 3 trójkąty, w tym równoramienny trójkąt ABC (o podstawie AC) oraz prostokątny równoramienny trójkąt BDC (o podstawie BC). Uzasadnij, że cos( \(\angle\) ACD)< \(\frac{1}{2}\)
rysunek:
(to pomaranczowe przy wierzcholku C to kąt beta)
2.
Przękątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie M. Wysokość trapezu ma długość 18. Pole trójkąta ABM jest równe 25, pole trójkąta CDM jest równe 16. Oblicz pole trapezu.
rysunek:
3.
Liczbę 147 przedstaw w postaci sumy siedmiu składników, tak aby te składniki były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego i aby ostatni składnik był sześć razy większy niż pierwszy. Oblicz te składniki.
4.
Zbiór A jest zbiorem licz spełniających równanie |x - 1| + |x - 3| = 2 , a zbiór B jest zbiorem współrzędnych wszystkich punktów na osi liczbowej, których odległość od liczby 5 jest niemniejsza niż 3. Zaznacz na osi liczbowej zbiory A i B, oraz wszystkie punkty, których współrzędne należą do zbioru A i jednocześnie do zbioru B.
z góry dziękuję
1. Na rysunku przedstawiono 3 trójkąty, w tym równoramienny trójkąt ABC (o podstawie AC) oraz prostokątny równoramienny trójkąt BDC (o podstawie BC). Uzasadnij, że cos( \(\angle\) ACD)< \(\frac{1}{2}\)
rysunek:
(to pomaranczowe przy wierzcholku C to kąt beta)
2.
Przękątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie M. Wysokość trapezu ma długość 18. Pole trójkąta ABM jest równe 25, pole trójkąta CDM jest równe 16. Oblicz pole trapezu.
rysunek:
3.
Liczbę 147 przedstaw w postaci sumy siedmiu składników, tak aby te składniki były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego i aby ostatni składnik był sześć razy większy niż pierwszy. Oblicz te składniki.
4.
Zbiór A jest zbiorem licz spełniających równanie |x - 1| + |x - 3| = 2 , a zbiór B jest zbiorem współrzędnych wszystkich punktów na osi liczbowej, których odległość od liczby 5 jest niemniejsza niż 3. Zaznacz na osi liczbowej zbiory A i B, oraz wszystkie punkty, których współrzędne należą do zbioru A i jednocześnie do zbioru B.
z góry dziękuję
- anka
- Expert
- Posty: 6588
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
2.
\(a\) - podstawa dolna
\(b\) - podstawa górna
\(x\) - wysokość trójkąta ABM
\(y\) - wysokość trójkąta CDM
Trójkaty ABM i CDM są podobne. Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
\(\frac{P_{ABM}}{P_{CDM}} = \frac{25}{16}=k^2 \Rightarrow k= \frac{5}{4}\)
Obliczam \(x\) i \(y\)
\(\{x+y=18\\ \frac{x}{y}= \frac{5}{4}\)
\(\{x=10\\y=8\)
Obliczam \(a\)
\(P_{ABM}= \frac{ax}{2}\)
\(\frac{10a}{2}=25\)
\(a=5\)
Obliczam \(b\)
\(P_{CDM}= \frac{by}{2}\)
\(\frac{8b}{2}=16\)
\(b=4\)
Pole trapezu ze wzoru
\(a\) - podstawa dolna
\(b\) - podstawa górna
\(x\) - wysokość trójkąta ABM
\(y\) - wysokość trójkąta CDM
Trójkaty ABM i CDM są podobne. Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
\(\frac{P_{ABM}}{P_{CDM}} = \frac{25}{16}=k^2 \Rightarrow k= \frac{5}{4}\)
Obliczam \(x\) i \(y\)
\(\{x+y=18\\ \frac{x}{y}= \frac{5}{4}\)
\(\{x=10\\y=8\)
Obliczam \(a\)
\(P_{ABM}= \frac{ax}{2}\)
\(\frac{10a}{2}=25\)
\(a=5\)
Obliczam \(b\)
\(P_{CDM}= \frac{by}{2}\)
\(\frac{8b}{2}=16\)
\(b=4\)
Pole trapezu ze wzoru
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 06 mar 2010, 18:50
- anka
- Expert
- Posty: 6588
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
4.
\(|x - 1| + |x - 3| = 2\)
\(x \in (- \infty ;1)\)
\(-(x - 1) -(x - 3) = 2\)
\(x=1\) - odrzucamu bo \(x \in (- \infty ;1)\)
\(x \in <1;3)\)
\((x - 1)-(x - 3) = 2\)
\(0=0\)
\(x \in R\)
po uwzględnieniu \(x \in <1;3)\) mamy \(x \in <1;3)\)
\(x \in <3;+ \infty )\)
\((x - 1) + (x - 3) = 2\)
\(x=3\)
\(A=<1;3>\)
B:
\(|x-5| \ge 3\)
\(B=(- \infty ;2> \cup <8;+ \infty )\)
Z rysunkiem sam chyba sobie poradzisz
\(|x - 1| + |x - 3| = 2\)
\(x \in (- \infty ;1)\)
\(-(x - 1) -(x - 3) = 2\)
\(x=1\) - odrzucamu bo \(x \in (- \infty ;1)\)
\(x \in <1;3)\)
\((x - 1)-(x - 3) = 2\)
\(0=0\)
\(x \in R\)
po uwzględnieniu \(x \in <1;3)\) mamy \(x \in <1;3)\)
\(x \in <3;+ \infty )\)
\((x - 1) + (x - 3) = 2\)
\(x=3\)
\(A=<1;3>\)
B:
\(|x-5| \ge 3\)
\(B=(- \infty ;2> \cup <8;+ \infty )\)
Z rysunkiem sam chyba sobie poradzisz
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 06 mar 2010, 18:50
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 06 mar 2010, 18:50
HEH no racja, tak myslalem ze nie warto wierzyc maszynom
w sumie to znalazlem jeszcze inny sposob na rozwiazanie tego, mozna wziac |BD| = |CD| a
|BC| = przekatna kwadratu
|AB| = |BC|
podstawic to pod cosinusa i obliczyc, tez wychodzi <1/2
mimo wszystko te rozwiazanie jest mniej przystepne wiec wybieram to z kątami
w sumie to znalazlem jeszcze inny sposob na rozwiazanie tego, mozna wziac |BD| = |CD| a
|BC| = przekatna kwadratu
|AB| = |BC|
podstawic to pod cosinusa i obliczyc, tez wychodzi <1/2
mimo wszystko te rozwiazanie jest mniej przystepne wiec wybieram to z kątami
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 06 mar 2010, 18:50
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 06 mar 2010, 18:50
jeszcze jedno
mam jeszcze jedno zadanie:
8. Funkcja f jest określona wzorem f(x) = log2x
a) oblicz miejsca zerowe funkcji g(x) = -f(x-3)+2 i sporządź jej wykres
b)podaj liczbę rozwiązań równania |g(x)| = m, w zależności od parametru m
z wykresem myślę, że sobie poradzę, ale co z resztą?
8. Funkcja f jest określona wzorem f(x) = log2x
a) oblicz miejsca zerowe funkcji g(x) = -f(x-3)+2 i sporządź jej wykres
b)podaj liczbę rozwiązań równania |g(x)| = m, w zależności od parametru m
z wykresem myślę, że sobie poradzę, ale co z resztą?
- anka
- Expert
- Posty: 6588
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
a)
\(f(x) = log_2x\)
\(g(x) = -f(x-3)+2=-log_2(x-3)+2\)
dziedzina \(x>3\)
\(-log_2(x-3)+2=0\)
\(log_2(x-3)=2\)
\(x-3=2^2\)
\(x-3=4\)
\(x=7\)
b)
Rysujesz wykres funkcji \(g(x)=-log_2(x-3)+2\)
Część, ktora znajdzie się pod osią OX odbijasz nad oś OX
Wyobraź sobie wykres funkcji stałej \(y=m\) (czyli prostej równoległej do osi OX). Sprawdź w ilu punktach przetnie wykres funkcji \(|g(x)|\)
Np. jeżeli poprowadzisz taką prostą 'pod wykresem' funkcji \(|g(x)|\), to nie będą miały punktów wspólnych (tak się dzieje dla m<0)
czyli równanie
\(|g(x)| = m\) nie ma rozwiązania dla \(m \in (- \infty ;0)\)
Gdybyś poprowadził prostą \(y=0\) (czyli \(m=0\)), bedzie ona miała jeden punkt wspólny z wykresem funkcji \(|g(x)|\), czyli równanie
\(|g(x)| = m\) ma jedno rozwiąznie dla \(m=0\)
itd
\(f(x) = log_2x\)
\(g(x) = -f(x-3)+2=-log_2(x-3)+2\)
dziedzina \(x>3\)
\(-log_2(x-3)+2=0\)
\(log_2(x-3)=2\)
\(x-3=2^2\)
\(x-3=4\)
\(x=7\)
b)
Rysujesz wykres funkcji \(g(x)=-log_2(x-3)+2\)
Część, ktora znajdzie się pod osią OX odbijasz nad oś OX
Wyobraź sobie wykres funkcji stałej \(y=m\) (czyli prostej równoległej do osi OX). Sprawdź w ilu punktach przetnie wykres funkcji \(|g(x)|\)
Np. jeżeli poprowadzisz taką prostą 'pod wykresem' funkcji \(|g(x)|\), to nie będą miały punktów wspólnych (tak się dzieje dla m<0)
czyli równanie
\(|g(x)| = m\) nie ma rozwiązania dla \(m \in (- \infty ;0)\)
Gdybyś poprowadził prostą \(y=0\) (czyli \(m=0\)), bedzie ona miała jeden punkt wspólny z wykresem funkcji \(|g(x)|\), czyli równanie
\(|g(x)| = m\) ma jedno rozwiąznie dla \(m=0\)
itd
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 06 mar 2010, 18:50
okej, co do wykresu to narysowałem go w kolejności:
y1= log2x
y2=-log2x
y3=-log2(x-3)+2
v=[3,2]
mysle ze jest okej, bo wszystko zgadza się z resztą zadania
wielkie dzieki, mam nadzieje ze rozwiazywanie zadan to dla Ciebie przyjemność i nie powinienem czuc się winny skazując altruistów na mozolną pracę haha
jakby co, to mam jeszcze parę w zanadrzu, ale może sobie z nimi poradzę
y1= log2x
y2=-log2x
y3=-log2(x-3)+2
v=[3,2]
mysle ze jest okej, bo wszystko zgadza się z resztą zadania
wielkie dzieki, mam nadzieje ze rozwiazywanie zadan to dla Ciebie przyjemność i nie powinienem czuc się winny skazując altruistów na mozolną pracę haha
jakby co, to mam jeszcze parę w zanadrzu, ale może sobie z nimi poradzę