Witam. Mam problem z tymi zadaniami:
z.1
Wyznacz miary kątów nachylenia przekątnej sześcianu do:
a) płaszczyzny podstawy
b) krawędzi podstawy
z-2.
Na zbudowanie szkieletu sześcianu zużyto 4.8 m drutu. Wyznacz długość przekątnej tego sześcianu.
Graniastosłupy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
\(a\) - krawędź sześcianu
\(d=a \sqrt{3}\) - przekątna sześcianu
\(b=a \sqrt{2}\) - przekątna podstawy sześcianu
a)
\(cos\alpha= \frac{b}{d} = \frac{a \sqrt{2}}{a \sqrt{3}}= \frac{ \sqrt{6} }{3}\)
b)
\(cos\beta= \frac{a}{d} = \frac{a}{a \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3}\)
liczysz i odczytujesz z tablic
2
Policz długośc krawędzi, a potem \(d=a \sqrt{3}\)
\(a\) - krawędź sześcianu
\(d=a \sqrt{3}\) - przekątna sześcianu
\(b=a \sqrt{2}\) - przekątna podstawy sześcianu
a)
\(cos\alpha= \frac{b}{d} = \frac{a \sqrt{2}}{a \sqrt{3}}= \frac{ \sqrt{6} }{3}\)
b)
\(cos\beta= \frac{a}{d} = \frac{a}{a \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3}\)
liczysz i odczytujesz z tablic
2
Policz długośc krawędzi, a potem \(d=a \sqrt{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.