Zadanie 6.
Ile jest liczb naturalnych siedmiocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach?
A. 9*8*7*6*5*4*3 B. 10*9*8*7*6*5*4 C. \(9^2\)∗8∗7∗6∗5∗4 D. 9∗\(10^6\)
Zadanie 7.
Windą, która zatrzymuje się na 9 piętrach, jedzie 5 osób. Na ile sposobów osoby te mogą wybrać piętra, na których wysiada, jeżeli każdy wysiądzie na innym piętrze?
A. 9*8*7*6*5 B. 9*5 C. \(9^5\) D. \(5^9\)
Zadanie 8.
Na peronie czeka 4 pasażerów. Nadjeżdża pociąg złożony z 6 wagonów. Na ile sposobów pasażerowie mogą wybrać wagony, do których wsiądą, jeżeli każdy wsiądzie do innego wagonu?
A. 6*4 B. \(4^6\) C. 6*5*4*3 D. \(6^4\)
Zadanie 9.
Ile jest liczb naturalnych siedmiocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach, wśród których nie występuje zero?
Zadanie 10.
Ile jest liczb naturalnych sześciocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach, wśród których nie występuje zero?
PERMUTACJE I WARIACJE BEZ POWTÓRZEŃ
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
6)
\(9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4=9^2 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4\)
7)
\(9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5\)
Trochę dziwi ten zestaw...Ale podam odp. do ósmego...
\(6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3\)
9)
\(9 \cdot 8\cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3\)
10)
\(8 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4\)
\(9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4=9^2 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4\)
7)
\(9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5\)
Trochę dziwi ten zestaw...Ale podam odp. do ósmego...
\(6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3\)
9)
\(9 \cdot 8\cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3\)
10)
\(8 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.