wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Post autor: alibaba8000 »

510
wyznacz ekstrema lokalne funkcji \(f(x)= \frac{x^3-2}{x^2+1}\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Post autor: Binio1 »

alibaba8000 pisze:510
wyznacz ekstrema lokalne funkcji \(f(x)= \frac{x^3-2}{x^2+1}\)
\(f'(x) = \frac{(x^3-2)'(x^2+1)-(x^3-2)(x^2+1)'}{(x^2+1)^2} = \frac{3x^4+3x^2-2x^4+4x}{(x^2+1)^2}\)

\(x^4+3x^2+4x = 0\)
\(x(x^3+3x+4)=0\)
\(x(x^2-x+4)(x+1)=0\)

\(\Delta = 1 - 16 = -15\)

Ekstrema znajdują się w punktach \(x_{0} = 0\) i \(x_{0} = -1\)
ODPOWIEDZ