Prośba o rozwiązanie równania równowagii popytu i podaży

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaylii
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 paź 2016, 18:10
Płeć:

Prośba o rozwiązanie równania równowagii popytu i podaży

Post autor: kaylii »

witam,

Dane są równania popytu i podaży:

Ppx=50-5cx

Pdx=2+3cx

Ppx=Pdx popyt=podaż

Wyszło mi, że cena, czyli cx=6

A równowaga=20

ppx=20 i Pdx=20

Trzeba było jeszcze wypełnić tabelkę i tu nie bardzo rozumiem dlaczego ktoś zrobił tak:

bcx 0 2 4 6 8 10

Ppx 50 40 30 20 10 0

Pdx 2 8 14 20 26 32

Pomyślałam, że przy Pdx, czyli podaży kierowano się ceną, że wzrasta o 6, bo podaż cx=6, ale czy tak jest w istocie?

Ale dlaczego Ppx maleje o 10? Bo to, że popyt maleje wzraz ze wzrostem ceny jest dla mnie oczywiste.Ale dlaczego o 10?

Pewnie odp. jest dla was tak banalna, ale cóż ja pierwszy raz spotykam się z ekonomią...

Więc proszę o wytłumaczenie, dzieki z góry.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6283
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1544 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Po prostu wybrano tylko niektóre wartości c i podstawiono do wzorów na te dwie funkcje i dla mnie to wcale nie jest ekonomia tylko matematyka na poziomie SP.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kaylii
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 paź 2016, 18:10
Płeć:

Re: Prośba o rozwiązanie równania równowagii popytu i podaży

Post autor: kaylii »

Tak, wiem, że wybrano wartości ze wzorów...czyli 50 przy Pp i 2 przy Pd i domyśliłam się, że wartości w popycie musiały zostać tak przedstawione, aby malały a Pd wzrastała i o ile pierwsza tabelka malejąca przy pp jest dla mnie zrozumiała, to chciałam wyjaśnienia czy dobrze rozumiem, że Pd wzrasta o 6, bo taka jest cena...Ale chyba nie dostanę jasnej odp. nawet od Pani ekspert.
Pozdr.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6283
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1544 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a widzisz tu jakąś panią :?: twoja nie-wiedza jest tak samo niewyraźna
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ