I próbna matura 2010 z zadania.info - rozszerzenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 78
- Rejestracja: 28 lis 2009, 12:49
hmm no włąsnie tez sie spotkałem z opiniami wielu osob, że tym roku bedzie trudniejsza maura. Ale w takim razie czemu CKE umiejsciło w miare łatwe zdania(kto nie przeglądał niech zobaczy) jako przykładowe na 2010 rok na poziom rozsz?
No cóż maturzysci z rocznika 91 bede jak króliki doświadczalne he... Zobaczymy w maju !
No cóż maturzysci z rocznika 91 bede jak króliki doświadczalne he... Zobaczymy w maju !
-
- Rozkręcam się
- Posty: 78
- Rejestracja: 28 lis 2009, 12:49
-
- Stały bywalec
- Posty: 275
- Rejestracja: 27 sty 2010, 00:22
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Jest próbny arkusz z OKE Poznać ze stycznia 2010. Gdzieś na forum tutaj powinien być, jak nie znajdziesz to napisz na PW to wyślę Ci na maila. Co do Operonu, to mam ich książkę z testami maturalnymi z fiz i powiem szczerze kaszana straszna, jestem zawiedziony. Treści zadań są niejasne i zawiłe, często zdarzają się błędy w odp. Jedyny plus to, że nie ma podanych samych odp tylko całe rozwiązania (przynajmniej tak z fizyką jest). Ale ogólnie moim zdaniem Operon to typowo humanistyczne wydawnictwo. Co do Pazdro to polecam - ich matury są chyba jednymi z najlepszych i najtrudniejszych dostępnych na rynku. Robiąc je można się świetnie przygotować. Ja kończę także zbiór zadań maturalnych 2010 wyd. AKSJOMAT Toruń - trochę im brakuje do poziomu Pazdro, ale też trafiają się ciekawe zadanka. Minusem jest spora ilość błędów w odp jak i zadaniach, ale za to jest tam ponad 1000 zadań, z czego 20 arkuszy maturalnych na poz. roz.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 78
- Rejestracja: 28 lis 2009, 12:49
A dzięki, własnie znalazłem tą maturę z CKE Poznan, postram sie dziś ją ruszyć. Powiem tak co do Operonu tez mam zadania z fizy i racja ze niektore są zle sformułowane, więc z fizy nie robie z tej ksiązki, ale z matmy mysle, że wiekszość zadan, bo je przerobiłem(oprocz niektórych z planimetri) są dobre.
Chyba jutro przejde się do księgarni i zobacze czy jest zbiór z Pazdro i zaczne je robic, bo do matury juz niecałe 2 miesiące!
Chyba jutro przejde się do księgarni i zobacze czy jest zbiór z Pazdro i zaczne je robic, bo do matury juz niecałe 2 miesiące!
-
- Rozkręcam się
- Posty: 78
- Rejestracja: 28 lis 2009, 12:49
-
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
Rozwiązania
Zamieściliśmy właśnie
rozwiązania zadań na poziomie rozszerzonym
Jeżeli zauważycie błędy lub nieścisłości to piszcie na adres
supergolonkaMALPAzadania.info
rozwiązania zadań na poziomie rozszerzonym
Jeżeli zauważycie błędy lub nieścisłości to piszcie na adres
supergolonkaMALPAzadania.info
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 07 mar 2010, 17:00
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 09 lis 2009, 22:57
-
- Stały bywalec
- Posty: 275
- Rejestracja: 27 sty 2010, 00:22
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
W zadaniu 8.
Rozpisałem \(a_{15}a_{19}=(a_1+14r)(a_1+18r)=a_1^2+32ra_1+252r^2\)
Wierzchołek tej funkcji będzie w pkt \(p= \frac{-32r}{2} =-16r\)
Czyli dla \(a_1=-16r\) ta funkcja przyjmuje najmniejszą wartość, z tego wniosek ze \(a_1=-16r\)
Wstawiając od układu równań
\(\begin{cases} 8=a_1+2r \\ a_1=-16r \end{cases}\)
Wychodzi mi \(r= \frac{-8}{14}\) czyli inne niż podają w rozwiązaniu. \(a_1\) i \(S33\) tez wyszły mi inne. Gdzie mam błąd ? Podejrzewam, że gdzieś przy wyznaczaniu wierzchołka funkcji. Ale sprawdzam któryś już raz i wszystko wydaje mi się poprawnie.
Rozpisałem \(a_{15}a_{19}=(a_1+14r)(a_1+18r)=a_1^2+32ra_1+252r^2\)
Wierzchołek tej funkcji będzie w pkt \(p= \frac{-32r}{2} =-16r\)
Czyli dla \(a_1=-16r\) ta funkcja przyjmuje najmniejszą wartość, z tego wniosek ze \(a_1=-16r\)
Wstawiając od układu równań
\(\begin{cases} 8=a_1+2r \\ a_1=-16r \end{cases}\)
Wychodzi mi \(r= \frac{-8}{14}\) czyli inne niż podają w rozwiązaniu. \(a_1\) i \(S33\) tez wyszły mi inne. Gdzie mam błąd ? Podejrzewam, że gdzieś przy wyznaczaniu wierzchołka funkcji. Ale sprawdzam któryś już raz i wszystko wydaje mi się poprawnie.
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 07 mar 2010, 19:17
Szkoda tylko iż nikt nie uprzedził np.na stronie gdzie można ściągnąć test, że dostęp do rozwiązań tych matur będzie płatny. Poziom matury rzeczywiście całkiem wysoki ;] Największe problemy sprawiły mi zadania 3,6 oraz 11 ale mam nadzieję że to z braku powtórzenia danych działów. Które zadanie jest wg was najtrudniejsze?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 09 lis 2009, 22:57
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 lut 2010, 23:30