Wyznacz A

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewammm
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 04 mar 2010, 16:03

Wyznacz A

Post autor: ewammm »

Wyznacz A jeśli A=2^B+6^C, B=2/log \sqrt{3} z 2, C=1/log2 z6
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(B=\frac{2}{log_{\sqrt{3}}2}=\frac{2}{\frac{1}{log_2\sqrt{3}}}=2log_2\sqrt{3}=log_2(\sqrt{3})^2=log_23\)

\(C=\frac{1}{log_26}=\frac{1}{\frac{1}{log_62}}=log_62\)

\(A=2^B+6^C\\A=2^{log_23}+6^{log_62}=3+2=5\)
ODPOWIEDZ