oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1234567a
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2009, 10:37

oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: 1234567a »

Ze zbiory liczb : {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13} wybieramy kolejno trzy liczby bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) pierwsza z wylosowanych liczb będzie nieparzysta
b) ostatnią z wylosowanych liczb będzie liczba 13
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)

\(\overline{\overline{\Omega}} =13\cdot12\cdot11\\ \overline{\overline{A}} =7\cdot12\cdot11\\P(A)=\frac{7}{13}\)

b)

\(\overline{\overline{B}} =1\cdot12\cdot11\\P(B)=\frac{1}{13}\)
ODPOWIEDZ