byłabym wdzięczna gdyby ktoś pomógł mi chociaż z rozpisaniem tych funkcji i wytłumaczenia relacji, bo jak zrobić te podpunkty mniej więcej wiem, ale na łatwiejszych przykładach.
Niech X będzie zbiorem wszystkich funkcji {1,2,3} → {0,1}
Relację Rx X x X definiujemy dla dowolnych funkcji f, g należących do X w następujący sposób
f Rx g wtw. f(i) * g(i) = f(i) dla i należącego do {1,2,3} (* to zwykłe mnożenie)
jakie to mogą być przykłady funkcji g,f take, żeby należały do relacji, nie wiem za bardzo jak się je mnoży
1. Czy relacja Rx jest częściowym porządkiem w zbiorze X?
2. Czy jest to porządek liniowy?
3. Narysuj relację Rx
funkcja jako relacja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2016, 11:17
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2016, 11:17
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
f(i)*f(i)=f(i) jest
2. symetryczna: f(i)*g(i)=f(i) == g(i)*f(i)=f(i)
5. słaboantysymertryczna: chyba jest
6. przechodnia: (f(i)*g(i)) =g(i)* f(i) =f(i)*f(i) ?
no to chyba jest
yyyy, trzeba jakiś przykład podać? f(x)*g(x)=f(x) (tak by g(i) = 1, dla każdego argumentu czyli np. g(i)= i^0, f(i)=i, wtedy zawsze wyjdzie f(i) ?
g(1,2,3) = 1, f(1)=1, …..
czyli będzie liniowy?
2. symetryczna: f(i)*g(i)=f(i) == g(i)*f(i)=f(i)
5. słaboantysymertryczna: chyba jest
6. przechodnia: (f(i)*g(i)) =g(i)* f(i) =f(i)*f(i) ?
no to chyba jest
yyyy, trzeba jakiś przykład podać? f(x)*g(x)=f(x) (tak by g(i) = 1, dla każdego argumentu czyli np. g(i)= i^0, f(i)=i, wtedy zawsze wyjdzie f(i) ?
g(1,2,3) = 1, f(1)=1, …..
czyli będzie liniowy?