OBLICZANIE GRANIC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

OBLICZANIE GRANIC

Post autor: mtworek98 »

W układzie współrzędnych, w którym naszkicowano wykres funkcji \(f(x)=\frac{x^3-4x}{x^3+8}\), zapomniano umieścić jednostkę na osi OY (rysunek poniżej). Granica funkcji f w punkcie x0=-2 równa jest:

A. \(\frac{2}{3}\),
B. \(\frac{3}{4}\),
C. 1,
D. \(\frac{3}{2}\).
Załączniki
FUNKCJA.JPG
FUNKCJA.JPG (12.56 KiB) Przejrzano 1571 razy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\Lim_{x\to -2}\frac{x(x^2-4)}{(x+2)(x^2-2x+4)}=\Lim_{x\to -2}\frac{x(x-2)(x+2)}{(x+2)(x^2-2x+4)}=\Lim_{x\to -2}\frac{x(x-2)}{x^2-2x+4}=\frac{8}{12}=\frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ