TRYGONOMETRIA

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

TRYGONOMETRIA

Post autor: mtworek98 »

Dla kątów ostrych \(\alpha\) i \(\beta\) pewnego trójkąta prostokątnego zachodzi równość \(\sin \alpha+\sin \beta=\frac{7}{5}\). Oblicz:

\(a) \cos \alpha+\cos \beta\),
\(b) \sin \alpha*\sin \beta\),
\(c) \cos \alpha*\cos \beta\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: TRYGONOMETRIA

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Dla kątów ostrych \(\alpha\) i \(\beta\) pewnego trójkąta prostokątnego zachodzi równość \(\sin \alpha+\sin \beta=\frac{7}{5}\). Oblicz:

\(a) \cos \alpha+\cos \beta\),

\(\cos\alpha+\cos\beta=\sin\beta+\sin\alpha=\frac{7}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: TRYGONOMETRIA

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Dla kątów ostrych \(\alpha\) i \(\beta\) pewnego trójkąta prostokątnego zachodzi równość \(\sin \alpha+\sin \beta=\frac{7}{5}\). Oblicz:

\(b) \sin \alpha*\sin \beta\),

\(\sin\alpha+\sin\beta =\frac{7}{5}\\
\sin^2\alpha+2\sin\alpha\sin\beta +\sin^2\beta=\frac{49}{25}\\
2\sin\alpha\sin\beta=\frac{49}{25}-1\\
\sin\alpha\sin\beta=\frac{12}{25}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: TRYGONOMETRIA

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Dla kątów ostrych \(\alpha\) i \(\beta\) pewnego trójkąta prostokątnego zachodzi równość \(\sin \alpha+\sin \beta=\frac{7}{5}\). Oblicz:

\(c) \cos \alpha*\cos \beta\).

\(\cos\alpha\cos\beta =\sin\beta\sin\alpha=\frac{12}{25}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ