Jak obliczyć granice?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agnieszkaijustyna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 66
Rejestracja: 26 sty 2009, 15:24

Jak obliczyć granice?

Post autor: agnieszkaijustyna »

\(\lim_{x\to \infty } x(ln(x+a)-lnx)\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

f(x) = ln[(x+a)/x]^x =ln[(1+ a/x)/1]^x = ln[1 +a/x]^x = ln(e^a) =a lne = a
Każdy znak równości należy poprzedzić zapisem lim przy x dążącym do nieskończoności.
(Nie mam czasu na naukę pisania...)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

x^x oznacza x do potęgi x.
e^a to e do potęgi a
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ