Udowodnij, że

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

Udowodnij, że

Post autor: alibaba8000 »

Udowodnij, że
b) jeżeli \(a,b \in R-{1}\) i \(a^2+b^2=23ab\), \(log_5(a+b)=log_5 \sqrt{ab}+1\)
Arni123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 52 razy
Płeć:

Post autor: Arni123 »

Z równości \(log_5(a+b)=log_5 \sqrt{ab}+1\) wynika, że \(5^{log_5(a+b)}=5^{log_5 \sqrt{ab}+1}=5\cdot 5^{log_5 \sqrt{ab}}\), czyli z własności logarytmów \(a^{log_a{x}}=x\) mamy, że \(a+b=5\sqrt{a}\). Podnosząc obie strony do kwadratu dostajemy:
\(a^2+2ab+b^2=25ab\), ale z treści zadania \(a^2+b^2=23ab\), zatem mamy \(23ab +2ab=25ab\), co jest oczywiście prawdą.
ODPOWIEDZ