Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Granica

Post autor: Artegor »

Oblicz granicę ciągu

\(u_n=(1+ \frac{4}{n})^n\)
Arni123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 52 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: Arni123 »

\((1+ \frac{4}{n})^n=\left(1+ \frac{1}{\frac{n}{4}}\right)^n=\left[\left(1+ \frac{1}{\frac{n}{4}}\right)^{\frac{n}{4}}\right]^4 \to e^4 (n \to \infty)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\Lim_{n\to\infty}\left(1+\frac{4}{n}\right)^n=\Lim_{n\to\infty} \left[ \left( 1+\frac{4}{n}\right)^{\frac{n}{4}} \right] ^4=e^4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ