Nie wiem czy dobrze rozumiem o co Ci chodzi, ale wysokość jest podpisana na rysunku w treści zadania - 30cm.kropka_a pisze:możecie mi wytłumaczyć jak wyliczyc wysokość tej przedniej ściany w tym zadaniu z ścietym prostopadłościanem (podstawa)?
Próbna matura - marzec 2008
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
No i kolejny (trzeci) zestaw (podstawowy):
http://www.zadania.info/4825052
http://www.zadania.info/5103782
http://www.zadania.info/1325235
http://www.zadania.info/6357687
http://www.zadania.info/3869762
http://www.zadania.info/7132262
http://www.zadania.info/1848583
http://www.zadania.info/7347848
http://www.zadania.info/4771554
http://www.zadania.info/7250531
http://www.zadania.info/813857
Następny zestaw (rozszerzony) jutro.
http://www.zadania.info/4825052
http://www.zadania.info/5103782
http://www.zadania.info/1325235
http://www.zadania.info/6357687
http://www.zadania.info/3869762
http://www.zadania.info/7132262
http://www.zadania.info/1848583
http://www.zadania.info/7347848
http://www.zadania.info/4771554
http://www.zadania.info/7250531
http://www.zadania.info/813857
Następny zestaw (rozszerzony) jutro.
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 09 mar 2008, 17:46
siema, ja inaczej rozwiązałem przedostatnie zadanie z tymi trzema punkami:
y=ax+b
a(-1,1)
1=-a+b
b(xn,0)-miejsce zerowe
-b/a=1+n=> b= (1+n)a
c(0,yn)
b=yn
1=-a+ (1+n)a <=> 1=a( 1+n-1)<=>a=1/n
1=1/n+b=> b=1/n+1
b=yn => yn=1/n+1
tak samo troche inaczej zapisałem ostatnie:
q>0-ciag rosnacy
a^2+(aq)^2=(aq^2)^2 <=> a^2=a^2(q^4-q^2)/(a^2) <=> 1=q^4-q^2
q^2=t
t>0 t^2-t-1=0
delta: 1+4=5
t1=(1-pierw5)/2 t2=(1+pierw5)/2
t>0 => t= (1+pierw5)/2
q^2= (1+pierw5)/2 =>q=pierw (1+pierw5)/2
q>0
y=ax+b
a(-1,1)
1=-a+b
b(xn,0)-miejsce zerowe
-b/a=1+n=> b= (1+n)a
c(0,yn)
b=yn
1=-a+ (1+n)a <=> 1=a( 1+n-1)<=>a=1/n
1=1/n+b=> b=1/n+1
b=yn => yn=1/n+1
tak samo troche inaczej zapisałem ostatnie:
q>0-ciag rosnacy
a^2+(aq)^2=(aq^2)^2 <=> a^2=a^2(q^4-q^2)/(a^2) <=> 1=q^4-q^2
q^2=t
t>0 t^2-t-1=0
delta: 1+4=5
t1=(1-pierw5)/2 t2=(1+pierw5)/2
t>0 => t= (1+pierw5)/2
q^2= (1+pierw5)/2 =>q=pierw (1+pierw5)/2
q>0
Ostatnio zmieniony 09 mar 2008, 21:17 przez crooge, łącznie zmieniany 1 raz.
Sory, mój błąd, nie doczytałem w jakim przedziale, a przecież to jasne, że cosx musi się znajdować w ww. Szczerze to nie przeczytałem i jak zobaczyłem sprawdzenie przedziału to myślałem, że sprawdzasz, czy znajduje się w dziedzinie <0,2pi>, a tego przecież ppkt b) nie obejmujeTo nie jest szczegół!! To co mamy znaleźć to wartość największa funkcji f! A to sprowadza się do znalezienia największej wartości obciętej paraboli - tak jak na rysunku. To czy współrzędna x wierzchołka jest w przedziale <-1,1> jest bardzo ważne i musimy to sprawdzić. Gdyby nie była, to wartość największa byłaby w innym punkcie (w -1 lub w 1).
Pozdrawiam
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 08 mar 2008, 17:15
wlasciwie zastanawialam sie nad tym czy niedawno napisana probna matura ma wplyw na zadania w maju..tzn jej efekt..i z wiarygodnych zrodlel dowiedzialam sie isc iz zadania na majowa sa juz napisane wiec..zastanawiam sie po co ta byla:)ale przynajmniej zaczelam uczyc pilniej:)i sorki ale Ci co przed probna szukaja przeciekow to moim zdaniem z lekka glaby:)bo jaki tego jest sens
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
No i w końcu ostatni zestaw (rozszerzony)
http://www.zadania.info/4254395
http://www.zadania.info/5083137
http://www.zadania.info/3037358
http://www.zadania.info/9797596
http://www.zadania.info/2128579
http://www.zadania.info/9173360
http://www.zadania.info/4890981
http://www.zadania.info/6293889
http://www.zadania.info/5352225
http://www.zadania.info/3852651
http://www.zadania.info/7521911
Uff, z głowy.
Druga informacja, to w dziale Matura 2008 są już całe zestawy, więc nie musicie już klikać w pojedyncze zadania (i możecie sprawdzić punktacje).
Zadania wciąż nie zostały porządnie przejrzane, więc sorry za wszystkie literówki. Trochę się też porozjeżdżały rysunki, ale to głupstwa.
Mam tylko nadzieję, że przez te wycieki, to nie wymyślą czegoś głupiego na normalnej maturze i zestawy będą dostępne w miarę szybko. Jeżeli tak będzie, to oczywiście (prawie) natychmiast pojawią się u nas rozwiązania.
http://www.zadania.info/4254395
http://www.zadania.info/5083137
http://www.zadania.info/3037358
http://www.zadania.info/9797596
http://www.zadania.info/2128579
http://www.zadania.info/9173360
http://www.zadania.info/4890981
http://www.zadania.info/6293889
http://www.zadania.info/5352225
http://www.zadania.info/3852651
http://www.zadania.info/7521911
Uff, z głowy.
Druga informacja, to w dziale Matura 2008 są już całe zestawy, więc nie musicie już klikać w pojedyncze zadania (i możecie sprawdzić punktacje).
Zadania wciąż nie zostały porządnie przejrzane, więc sorry za wszystkie literówki. Trochę się też porozjeżdżały rysunki, ale to głupstwa.
Mam tylko nadzieję, że przez te wycieki, to nie wymyślą czegoś głupiego na normalnej maturze i zestawy będą dostępne w miarę szybko. Jeżeli tak będzie, to oczywiście (prawie) natychmiast pojawią się u nas rozwiązania.
w rozwiazaniu zadania nr 7274654 (zadanie z ostroslupem) wg moich wyliczen i spostrzezen wystapil blad. dlugosc boku podstawy z 2 zamienila sie w √2, co spowodowalo, ze w reszcie zadania sa podawane zle wartosci. np. dlugosc BA1 powinna rownac sie 1 (BA1=BC/2, gdzie BC=2) lub dl. PdA1=1/3*(a√3)/2 czyli PdA1=1/3*(2√3)/2=√3/3 (w rozwiazaniu jest √6/6). pozdrawiam i jesli ja sie myle to przepraszam
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Wielkie dzięki, błąd był w treści zadania - wcięło gdzieś pierwiastek.raf pisze:w rozwiazaniu zadania nr 7274654 (zadanie z ostroslupem) wg moich wyliczen i spostrzezen wystapil blad. dlugosc boku podstawy z 2 zamienila sie w √2, co spowodowalo, ze w reszcie zadania sa podawane zle wartosci. np. dlugosc BA1 powinna rownac sie 1 (BA1=BC/2, gdzie BC=2) lub dl. PdA1=1/3*(a√3)/2 czyli PdA1=1/3*(2√3)/2=√3/3 (w rozwiazaniu jest √6/6). pozdrawiam i jesli ja sie myle to przepraszam
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
A propos błędów, to przed chwilą usunąłem też błędy:
http://www.zadania.info/4890981
Było źle napisane twierdzenie kosinusów, 26 zamiast 6
http://www.zadania.info/4790035
Było w jednym miejscu AC zamiast AO (II sposób)
http://www.zadania.info/7838063
Było w jednym miejscu AC zamiast AB (I sposób)
Oprócz tego poprawiłem sporo drobnych pomyłek.
Jeżeli ktoś wydrukował sobie stare wersje, to może sobie poprawić.
http://www.zadania.info/4890981
Było źle napisane twierdzenie kosinusów, 26 zamiast 6
http://www.zadania.info/4790035
Było w jednym miejscu AC zamiast AO (II sposób)
http://www.zadania.info/7838063
Było w jednym miejscu AC zamiast AB (I sposób)
Oprócz tego poprawiłem sporo drobnych pomyłek.
Jeżeli ktoś wydrukował sobie stare wersje, to może sobie poprawić.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
No i jeszcze jeden błąd (mam nadzieję, że ostatni). W zadaniu
http://www.zadania.info/1848583
były pokręcone sin i cos.
http://www.zadania.info/1848583
były pokręcone sin i cos.