Próbna matura - marzec 2008
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- robbo
- Administrator
- Posty: 235
- Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Próbna matura - marzec 2008
Jeżeli już się komuś uda zdobyć (porządnie!) napisane zadania z próbnej matury - najlepiej plik lub skan, to chętnie je rozwiążemy i wrzucimy do bazy.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Ok, udało nam się po forach pozbierać te zadania. Na początek wrzucamy pierwszą serię - tylko poziom rozszerzony, jeden z zestawów. Resztę wrzucimy wkrótce. Pamiętajcie, że to zbieranina z forów, więc mogą być błędy i różnice z oryginalnymi zadaniami. Same rozwiązania też pisane trochę na kolanie, więc pewnie nie brakuje literówek, ale z grubsza powinno być ok.
------poziom rozszerzony --------
http://www.zadania.info/4790035
http://www.zadania.info/2875082
http://www.zadania.info/8476138
http://www.zadania.info/817352
http://www.zadania.info/1844851
http://www.zadania.info/2088835
http://www.zadania.info/7397446
http://www.zadania.info/7274654
http://www.zadania.info/8503124
http://www.zadania.info/7838063
http://www.zadania.info/8635341
------------------------------
Jak pisałem reszta zestawów już się robi, więc sprawdzajcie ten wątek.
------poziom rozszerzony --------
http://www.zadania.info/4790035
http://www.zadania.info/2875082
http://www.zadania.info/8476138
http://www.zadania.info/817352
http://www.zadania.info/1844851
http://www.zadania.info/2088835
http://www.zadania.info/7397446
http://www.zadania.info/7274654
http://www.zadania.info/8503124
http://www.zadania.info/7838063
http://www.zadania.info/8635341
------------------------------
Jak pisałem reszta zestawów już się robi, więc sprawdzajcie ten wątek.
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 08 mar 2008, 17:15
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Nie ma się co załamywać, te zadania są bardzo trudne i było zdecydowanie za mało czasu na ich rozwiązanie. Ale naszym zdaniem nie należy się tym zbytnio przejmować, bo próbna matura to był eksperyment - CKE specjalnie testuje takie trudne konfiguracje, żeby określić warunki brzegowe - prawdziwa matura powinna być dużo prostsza, w przyszłym tygodniu napiszemy o tym artykuł.
Dzieki za rozwiązania Co do zad z prostokątami. Czy w trzecim prostokacie nie powinien byc wierzchołek styczny do tej krzywej ? Tak jak to jest na rysunku i w pozostałych prostokatach ?
Co do matury tez mnie zagiela, teraz patrzac na zadania wszytsko sie staje latwe, ale na egzaminie tak nie bylo. Oby w maju byla latwiejsza. Nie wiem czy macie arkusz nr 2 ale daje, moze wam sie przyda. http://www.speedyshare.com/535990115.html
Co do matury tez mnie zagiela, teraz patrzac na zadania wszytsko sie staje latwe, ale na egzaminie tak nie bylo. Oby w maju byla latwiejsza. Nie wiem czy macie arkusz nr 2 ale daje, moze wam sie przyda. http://www.speedyshare.com/535990115.html
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Dzięki za info. Już poprawione.Lucky555 pisze:Co do zad z prostokątami. Czy w trzecim prostokacie nie powinien byc wierzchołek styczny do tej krzywej ? Tak jak to jest na rysunku i w pozostałych prostokatach ?
Na pewno będzie,Lucky555 pisze:Co do matury tez mnie zagiela, teraz patrzac na zadania wszytsko sie staje latwe, ale na egzaminie tak nie bylo. Oby w maju byla latwiejsza.
DziękiLucky555 pisze:Nie wiem czy macie arkusz nr 2 ale daje, moze wam sie przyda. http://www.speedyshare.com/535990115.html
cześć również sie trochę przejechałem z znajomymi z klasy mieliśmy w technikum realizowany tylko program podstawowy i tutaj nas zagięło całkiem... nie wiem czy w ogóle zaliczyłem.. Z operonem sobie poradziłem dość dobrze mam nadzieje ze w maju nie będą też eksperymentować.
Słyszałem znów , że podstawa była bardzo prosta.
Zadziwił mnie brak funkcji kwadratowej, typowe zadanie z parametrem, które jest już chyba tradycją.
A zdanie bardzo ładnie rozwiązane i dobry komentarz oby więcej. Oczywiście nie obyło sie u mnie o pare drobnych błędów, które zawsze muszę popełnić w końcowych obliczeniach i pewnie właśnie przez to nie zaliczę :/
Ps
nie bardzo tylko kumam podpunkt b) w tym zadaniu z prostokątami, bo oczywiście z a) sobie poradziłem bez problemu..
Słyszałem znów , że podstawa była bardzo prosta.
Zadziwił mnie brak funkcji kwadratowej, typowe zadanie z parametrem, które jest już chyba tradycją.
A zdanie bardzo ładnie rozwiązane i dobry komentarz oby więcej. Oczywiście nie obyło sie u mnie o pare drobnych błędów, które zawsze muszę popełnić w końcowych obliczeniach i pewnie właśnie przez to nie zaliczę :/
Ps
nie bardzo tylko kumam podpunkt b) w tym zadaniu z prostokątami, bo oczywiście z a) sobie poradziłem bez problemu..
Ostatnio zmieniony 08 mar 2008, 22:23 przez jordan, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam mam pytanie odnosnie probnej matury. Akurat u nas wypada ona dopiero w ten poniedzialek, spotkalem sie z roznymi zadaniami dostepnym w internecie. Jestem ciekaw czy te tez sa prawidlowe i moge sie ich spodziewac pojutrze?
Edit: Sory tam sa chyba zadania tylko z 2 arkusza:) co mnie zmylilo
Edit: Sory tam sa chyba zadania tylko z 2 arkusza:) co mnie zmylilo
Ostatnio zmieniony 08 mar 2008, 22:50 przez maksior, łącznie zmieniany 1 raz.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
No i zapraszamy do kontemplacji kolejnego zestawu, tym razem poziom podstawowy
http://www.zadania.info/7019024
http://www.zadania.info/3168582
http://www.zadania.info/812182
http://www.zadania.info/8693219
http://www.zadania.info/6173852
http://www.zadania.info/1949673
http://www.zadania.info/5453301
http://www.zadania.info/120378
http://www.zadania.info/6931920
http://www.zadania.info/5928968
http://www.zadania.info/9615259
http://www.zadania.info/6526250
http://www.zadania.info/3194483
Co do dalszego ciągu, to w niedzielę wieczorem powinien pojawić się kolejny zestaw, a następny w poniedziałek.
http://www.zadania.info/7019024
http://www.zadania.info/3168582
http://www.zadania.info/812182
http://www.zadania.info/8693219
http://www.zadania.info/6173852
http://www.zadania.info/1949673
http://www.zadania.info/5453301
http://www.zadania.info/120378
http://www.zadania.info/6931920
http://www.zadania.info/5928968
http://www.zadania.info/9615259
http://www.zadania.info/6526250
http://www.zadania.info/3194483
Co do dalszego ciągu, to w niedzielę wieczorem powinien pojawić się kolejny zestaw, a następny w poniedziałek.
Co do zadań z rozszerzenia:
- to z planimetrii można jeszcze dodać sposób z równaniem okręgu (chyba najprostsza wersja - wyznaczamy równanie okręgu o środku w środku odcinka AB i promieniu długości połowy |AB|, następnie przyrównujemy do równania prostej x+3y=22.
- w zadaniu z f(x)=(sinx)^2 + cosx w ostatniej części: nie trzeba sprawdzać, czy współrzędna x wierzchołka należy do przedziału (mamy określić maksimum f(x), a nie f w przedziale) - drobny szczegół i raczej moje czepialstwo Reszta zadań wydaje się być bez zarzutu
Pozdrawiam
PS. Czy zadanie z ostrosłupem można było potraktować, że owa szukana zmienna 'h' to długość promienia kuli wpisanej w ostrosłup? Jeśli tak to kulę tą traktujemy jako okrąg wpisany w trójkąt zbudowany na dwóch wysokościach ścian bocznych i łączącym je odcinku leżącym w płaszczyźnie podstawy?
- to z planimetrii można jeszcze dodać sposób z równaniem okręgu (chyba najprostsza wersja - wyznaczamy równanie okręgu o środku w środku odcinka AB i promieniu długości połowy |AB|, następnie przyrównujemy do równania prostej x+3y=22.
- w zadaniu z f(x)=(sinx)^2 + cosx w ostatniej części: nie trzeba sprawdzać, czy współrzędna x wierzchołka należy do przedziału (mamy określić maksimum f(x), a nie f w przedziale) - drobny szczegół i raczej moje czepialstwo Reszta zadań wydaje się być bez zarzutu
Pozdrawiam
PS. Czy zadanie z ostrosłupem można było potraktować, że owa szukana zmienna 'h' to długość promienia kuli wpisanej w ostrosłup? Jeśli tak to kulę tą traktujemy jako okrąg wpisany w trójkąt zbudowany na dwóch wysokościach ścian bocznych i łączącym je odcinku leżącym w płaszczyźnie podstawy?
Ostatnio zmieniony 09 mar 2008, 02:15 przez kllz, łącznie zmieniany 1 raz.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
ok, już dodanekllz pisze:Co do zadań z rozszerzenia:
- to z planimetrii można jeszcze dodać sposób z równaniem okręgu (chyba najprostsza wersja - wyznaczamy równanie okręgu o środku w środku odcinka AB i promieniu długości połowy |AB|, następnie przyrównujemy do równania prostej x+3y=22.
To nie jest szczegół!! To co mamy znaleźć to wartość największa funkcji f! A to sprowadza się do znalezienia największej wartości obciętej paraboli - tak jak na rysunku. To czy współrzędna x wierzchołka jest w przedziale <-1,1> jest bardzo ważne i musimy to sprawdzić. Gdyby nie była, to wartość największa byłaby w innym punkcie (w -1 lub w 1).- w zadaniu z f(x)=(sinx)^2 + cosx w ostatniej części: nie trzeba sprawdzać, czy współrzędna x wierzchołka należy do przedziału (mamy określić maksimum f(x), a nie f w przedziale) - drobny szczegół i raczej moje czepialstwo Reszta zadań wydaje się być bez zarzutu
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Tak, to prawda.kllz pisze:PS. Czy zadanie z ostrosłupem można było potraktować, że owa szukana zmienna 'h' to długość promienia kuli wpisanej w ostrosłup? Jeśli tak to kulę tą traktujemy jako okrąg wpisany w trójkąt zbudowany na dwóch wysokościach ścian bocznych i łączącym je odcinku leżącym w płaszczyźnie podstawy?
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Niby to nie moja sprawa, ale trochę Cię nie rozumiem. Ja w twojej sytuacji to bym robił wszystko co możliwe, żeby tych zadań nie widzieć. Przecież to jest próbna matura, to jest dla Ciebie super okazja, żeby się sprawdzić. I nie chodzi tylko o umiejętność rozwiązywania zadań - na maturze (i na innych egzaminach) super ważne są reakcja na stres, umiejętność gospodarowania czasem (ile czasu poświecić na walkę z zadaniem, którego nie umiesz zrobić), umiejętność ustalenia które zadania są łatwe itd. Jak będziesz znał pytania to zamiast się sprawdzać będziesz tylko siedział zadowolony z siebie, moim zdaniem bez sensu.maksior pisze:Witam mam pytanie odnosnie probnej matury. Akurat u nas wypada ona dopiero w ten poniedzialek, spotkalem sie z roznymi zadaniami dostepnym w internecie. Jestem ciekaw czy te tez sa prawidlowe i moge sie ich spodziewac pojutrze?
No ale to moje zdanie.
Co do samego pytania, to myślę, że dzisiaj wieczorem pojawi się u nas poziom podstawowy.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Poziom podstawowy będzie dzisiaj wieczorem. Rozszerzony jutro. Jak się chcesz sprawdzić, to poczekaj do jutra, gdy zrobimy zestawy i będziesz sobie mogła ściągnąć same zadania bez rozwiązań, albo poszukaj w necie oryginalnych arkuszy, teraz dość łatwo już je znaleźć (u nas pewnie będą jutro).kropka_a pisze:i jeszcze jedno.. beda rozwiazane zadania z tego 2 zestawu ? chce sie sprawdzic bo u nas nie robia w szkole matur a na innych forach jest taki chaos ze nie wiem o co chodzi..