Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klasyczny
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
Podziękowania: 59 razy
Płeć:

Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:

Post autor: Klasyczny »

\(y=e^x, y=e^{-x}, x=1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:

Post autor: radagast »

Klasyczny pisze:\(y=e^x, y=e^{-x}, x=1\)
Żądane pole , to suma takich pól:
ScreenHunter_1472.jpg
ScreenHunter_1472.jpg (11.66 KiB) Przejrzano 1338 razy
ScreenHunter_1471.jpg
ScreenHunter_1471.jpg (16.69 KiB) Przejrzano 1338 razy
Zatem
\(\displaystyle P= \int_{- \infty }^{0} e^x dx+ \int_{0 }^{1} e^{-x} dx= \left[e^x \right]_{- \infty }^{0} + \left[-e^{-x} \right]_{0 }^{1}=1-0- \left( \frac{1}{e}-1\right) = 1-\frac{1}{e}+1= 2-\frac{1}{e}\)
ODPOWIEDZ