Zbadać zbieżność całki niewłaściwej:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klasyczny
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
Podziękowania: 59 razy
Płeć:

Zbadać zbieżność całki niewłaściwej:

Post autor: Klasyczny »

a) \(\int_{0}^{1} ln xdx\)
b) \(\int_{- \infty }^{0} e^{10x} dx\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A w czym problem?
a) \(\int_{0}^{1}\ln x dx= \Lim_{t\to 0} \int_{t}^{1}\ln x dx\)
b) \(\int_{- \infty }^{0} e^{10x}dx= \Lim_{t\to- \infty } \int_{t}^{0} e^{10x}dx\)
ODPOWIEDZ