Ciało liczb rzeczywistych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieRozumiem85
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 162
Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
Podziękowania: 88 razy

Ciało liczb rzeczywistych

Post autor: NieRozumiem85 »

1.Udowodnić, że suma argumentów liczb zespolonych z i w jest argumentem iloczynu zw.

2.Opisać zbiór \sqrt[n]{1}
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Re: Ciało liczb rzeczywistych

Post autor: lambda »

NieRozumiem85 pisze:1.Udowodnić, że suma argumentów liczb zespolonych z i w jest argumentem iloczynu zw.

Niech \(z=|z|(cos \phi +isin \phi) , \ czyli \ \phi = argz \\ w=|w|(cos \psi +i sin \psi), \ czyli \ \psi =arg w\)

wtedy mamy:
\(z \cdot w =|z|(cos \phi + isin \phi) \cdot |w|(cos \psi +i sin \psi) \\ z \cdot w =|z| \cdot |w|(cos \phi + isin \phi) (cos \psi +i sin \psi) \\ zw=|zw|(cos \phi cos \psi +i cos \phi sin \psi + i sin \phi cos \psi -sin \phi sin \psi) \\ zw=|zw|(cos( \phi + \psi) +i sin( \phi + \psi)) \ \So \ \phi + \psi = arg(zw)\)
ODPOWIEDZ