Obliczyć granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karol1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 gru 2012, 14:37
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Obliczyć granice

Post autor: karol1234 »

Obliczyć granice

\(\Lim_{x\to -2} \frac{x^2+9x-14}{x+2}\)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Trzeba zbadać granice jednostronne, bo nie da się tego jakoś rozłożyć ładnie.

\(\Lim_{x \to -2^{-}} \frac{x^{2}+9x-14}{x+2} = \frac{-28}{0^{-}} = \infty \\ \Lim_{x \to -2^{+}} \frac{x^{2}+9x-14}{x+2} = \frac{-28}{0^{+}} = - \infty\)

Jaki z tego wniosek płynie?
ODPOWIEDZ