Pochodna lnx/x

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Soeril
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 cze 2016, 11:01

Pochodna lnx/x

Post autor: Soeril »

Witam,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu(krok po kroku) pochodnej:

\(\frac{(lnx)^2}{x}\)


Dziękuję z gory
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

\(( \frac{(lnx)^2}{x})'= \frac{[(lnx)^2]' \cdot x -(lnx)^2 \cdot x' }{x^2} = \frac{2lnx \cdot \frac{1}{x} \cdot x-ln^2x \cdot 1 }{x^2} = \frac{2lnx-ln^2x}{x^2}\)
ODPOWIEDZ