szeregi, całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jazzmatazz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 17 gru 2014, 21:05
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

szeregi, całki

Post autor: Jazzmatazz »

Witam szanownych matematyków. Mam pytania co do kilku zadań :

1.Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami \(y=\frac{1}{x^{2}}, y=4, x \ge 0, y \ge 0\)
Narysowałem to i wyszło mi, że x po prawej strony nie jest w żaden sposób ograniczony
\(( 0 \le y \le 4, \ \ 0 \le x \le \infty )\), oznacza to, że mam liczyć normalnie całkę podwójną i na końcu całkę nieoznaczoną ?

2. Oblicz całkę podwójną \(\int_{}^{} \int_{}^{} xy\ dxdy\) po obszarze \(1 \le x^2 + y^2 \le 9 x \le 0, \ x \le 0\) .
Rozumiem , że to pole to jest taki pierścień, \(r_{1}=1\ \ r_{2}=3\)i należy obliczyć pole większego i odjąć mniejszy ?
Jeżeli \(x \le 0\) to \(\phi\) bd od \((\frac{\pi}{2}, \frac{3 \pi}{2})\) ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: szeregi, całki

Post autor: radagast »

Jazzmatazz pisze:Witam szanownych matematyków. Mam pytania co do kilku zadań :

1.Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami \(y=1/x^2, y=4, x \ge 0, y \ge 0\)
Narysowałem to i wyszło mi, że x po prawej strony nie jest w żaden sposób ograniczony
( 0 \le y4, 0 \le x \le nieskończoność ), oznacza to, że mam liczyć normalnie całkę podwójną i na końcu całkę nieoznaczoną ?
ScreenHunter_1446.jpg
ScreenHunter_1446.jpg (22.61 KiB) Przejrzano 1267 razy
\(\displaystyle P=4 \cdot \frac{1}{2}+ \int_{ \frac{1}{2} }^{4} \frac{dx}{x^2} =2- \left[ \frac{1}{x} \right]_{ \frac{1}{2} }^{4}=2- \frac{1}{4}+2=3,75\)
Jazzmatazz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 17 gru 2014, 21:05
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Jazzmatazz »

Przepraszam za zapis zadań, chciałbym go zedytować, ale nie mogę znaleźć przycisku edycji.
Nadal nie rozumiem, skąd wzięła się górna granica tej całki 4.

Czy mimo fatalnego zapisu mogę liczyć na pomoc z drugim zadaniem ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie wiem czemu @radagast liczy całkę do x=4?
Powinno być tak jak sugerowałeś z tym, że trzeba to rozbić na dwa "kawałki"
\(\int_{0}^{ \frac{1}{2} }4dx+ \int_{1/2}^{ \infty } \frac{dx}{x^2}=2+2=4\)

ad2 Pozwolisz, że zapiszę to jeszcze raz, bo namieszałeś deczko
Mamy obliczyć \(\iint_D xy \mbox{d}x \mbox{d}y\), gdzie \(D= \left\{ (x,y): 1\le x^2+y^2 \le 9,\,\,\, x\le0,\,\,\, y\le0\right\}\)
Wspominasz coś o kącie, więc rozumiem, że chcesz wprowadzić współrzędne biegunowe. Dobry pomysł, ale żadne pierścienie - to nie tego pole masz liczyć. Obszar teraz jest taki: \(D= \left\{ (r,\varphi): 1\le r \le 3,\,\, \frac{\pi}{2} \le \varphi \le \frac{3}{2}\pi\right\}\)
\(\iint_D xy \mbox{d}x \mbox{d}y= \int_{ \frac{\pi}{2} }^{ \frac{3\pi}{2} }\mbox{d}\varphi \int_{1}^{3}r^2\sin\varphi\cos\varphi \cdot r\mbox{d}r= \left( \int_{ \frac{\pi}{2} }^{ \frac{3\pi}{2} }\sin\varphi \cos\varphi\mbox{d}\varphi\right) \cdot \left(\int_{1}^{3}r^3\mbox{d}r \right)=19,5\)

Co ty na to?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No pewnie, że tak, chyba byłam zmęczona.
Powinno być:
\(\displaystyle P=4 \cdot \frac{1}{2}+ \int_{ \frac{1}{2} }^{ \infty } \frac{dx}{x^2} =2- \left[ \frac{1}{x} \right]_{ \frac{1}{2} }^{ \infty }=2- \left( \Lim_{x\to \infty } \frac{1}{x} - \frac{1}{ \frac{1}{2}} \right) =2-(0-2)=4\)
ODPOWIEDZ